TC-TRB, bir özel havayolu firmamızın Bombardier 604 Challenger tipi uçağının tescil numarasıydı.
Bu uçak, onbir kişilik yolcusu ve uçuş ekibiyle, İran’da (SHAHR-E KORD bölgesinde), 11 Mart 2018’de düşmüştü. Meydana gelen bu kaza üzerine gelişmeler, bu sitede , yeterince duyurulmuştu.
Kazanın İran hava sahasında / toprağında meydana gelmesi sebebiyle, kaza incelemesi İran Sivil havacılık organizasyonunun (Islamic Republic Of Iran Civil Aviation Organization Aircraft Accident Investigation Board) yetki ve sorumluluğunda gerçekleştirildi. Şüphesiz, uçağın sahibi olarak, Ülkemiz de bu inceleme çalışmalarında temsilci bulundurdu.
Bu kaza incelemesinin nihai raporu (FINAL REPORT ON AIRCRAFT ACCIDENT CHALLENGER 604, TC-TRB Operated by MC Aviation
Near SHAHR-E KURD IR OF IRAN) dün yayımlandı.
Kısaca,
Bu uçak, 11 Mart 2018 günü, Atatürk havalimanına gitmek üzere, Dubai’nin Sharjah Havalimanından havalanmıştı. Uçak İran hava sahasına girdikten sonra, Pilotlar, Uçuş Hızı Göstergesi ilişkili problemler yaşadılar.
Yaşanan bu acil (!) durumu sağlıklı olarak değerlendiremeyen pilotlar uçağın stola girmesine sebep oldu. Takiben de, uçak stoldan çıkarılamayarak, düştü. Uçakta stol (kanat stolu) meydana geldiğinde yeterli yükseklikleri ve motor gücü vardı. Ancak, durumu / süreci doğru yönetemediler.
Bu raporda, ayrıca, bu uçağın tasarımını ve İmalatını gerçekleştirenlerin, uçakta yaşanabilecek Uçuş Hızı Gösterge Arızaları hakkında, Pilotlara yeterli teknik ve operasyonel (kullanım) bilgisi sağlamamış olduğu hususu da vurgulandı. (Rapor, Madde 3.2.: …The aircraft designer/manufacturer provided insufficient technical and operational guidance about airspeed malfunctions that previously occurred.)
Bu kazanın ve bulguların detayını merak edenler yazının altında verilen kaynak raporu inceleyebilirler.
*
Bu kaza, bir şekilde, meydana geldi… İyi ki, İran-bir şekilde- bu işin (kazanın) içindeydi, ki, bugün, kaza hakkında bu bilgilere erişebilmekteyiz !
Son dört yılda Ülkemizde meydana gelen diğer sivil (küçük) uçak / helikopter kazaları hakkında ise, neredeyse hiç bilgimiz yok; ısrarla gündeme getirmemize rağmen !
Bu kaza kadar, kazadan sonra yaşanan süreç de, Sayın İlber Ortaylı’nın deyimiyle, ‘üzerinde önemle durulması gereken’ bir husus !
Bu uçağın Kaptan Pilotu Beril Gebeş’in naaşı-maalesef-enkaz mahallinde bulunamadı. (Rapor Madde 3.1. : … The research activities were not so enough to find corpse of the pilot !!!)
Biz, bu kapsamdaki arama çalışmasının yeterince yapılmadığını aramaların başından beri düşündük, söyledik ve söylemekteyiz. Aradan iki yıl geçmiş olsa da, bu araştırma, çok daha organize bir şekilde, yeniden yapılabilir. En azından, bu ‘Corona…’ tehlikesi atlatıldıktan sonra !
Yararlanılan Kaynak:
20180311-0_CL60_TC-TRB.pdf erişimi için tıklayın
(Dünün seçimi)
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.