Yutu-2
(Kaynak: Çin Uzay Ajansı-CNSA; moondaily.com)
Moondaily.com’da 2 Nisan 2020’de yayımlanan habere göre, Çin’in Ay Gezgini (Moon Rover, Yutu-2) Ay’ın öte-yüzündeki (karanlık…değil !) araştırma gezisini sürdürmekte. Araç, Ay yüzeyine indirilişinden bugüne kadar 420+ metre yol gitmiş durumda. Bu mesafe kısa gibi görünse de, böyle bir mini-araç için önemli bir başarı.
Ay yüzeyine Chang’e-4 adlı iniş aracıyla taşınan bu gezebilen-robot, Ay’ın daha önce, yakın yüzüne indirilen Yutu-1’den daha başarılı oldu. Yutu-1’de yaşanan bir mekanik (Güneş paneli mekanizması ilişkili) arıza, bu aracın planlanan görevinin bir kısmını gerçekleştirmesini engellemişti.
Bu araçlar, 16 Dünya-günü kadar süren Ay gecelerinde, Güneş enerjisi toplayamadıklarından, zorunlu olarak, çalışmalarını durdurmakta.
Chang’e-4, 8 Aralık 2018’de Ay’a gönderilmişti. Bu araç, Ay’ın uzak yüzünde, güney kutup bölgesinde yer alan, South Pole-Aitken Basin sahası içindeki Von Karman Krateri yakınına indirilmişti. (Von Karman, aerodinamik sahasındaki teorik çalışmalarıyla tanınmış bir Alman bilim insanı.)
Bu araçlar, 3 Ocak 2019’dan beri, görevlerini sürdürmekte.
Yutu-2, tasarımında öngörülen üç ay-süreli görevini çok daha fazla bir süreyle aşarak, Ay yüzeyinde en uzun süreyle görev yapan araç oldu ve Çin’lileri gururlandırdı.
Bu araçlar, Ay yüzeyinin altındaki jeolojik yapıyı araştırmakta. (Ay yüzeyine kaç katlı inşaat yapılabilir….sorusuna da cevap aramakta !)
Chang’e-4’ün bilimsel araştırmaları arasında, düşük-frekanslı (ışık) radyo-astronomi gözlemleri, mineral yapısı araştırması ve nötron radyasyonu (parçacığı) ölçümü de yer almakta.
Chang’e-4 üzerinde, Hollanda, Almanya, İsveç ve Sudi Arabistan tarafından geliştirilmiş araştırma ekipmanı da kullanılmakta. Bir anlamda, uluslararası bir işbirliği projesi. (Yine de, uluslar, gazeteci Kaşıkçı’nın akıbetinin araştırılmasında aynı işbirliğini gösteremedi !!!)
Çin, 2020 içinde, Ay’a Chang’e-5 aracını ve Mars’a da bir başka sondayı göndermeyi planlamakta.
Chang’e-5’in Dünyaya Ay taşı-tozu örnekleri getirmesi hedeflendi.
CNSA’dan yapılan açıklamada, , virus salgınına rağmen, uzay araştırmalarını plana uygun olarak gerçekleştirmeye çalıştıklarını söyledi. Çin’liler, virüs salgını sebebiyle eleştiriyi hakederken, uzay çalışmaları sahasında ise takdiri haketmekte !
Yararlanılan Kaynaklar:
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.