ESA’nın Mars görevi (şematik; Mars yukarıda, Dünya aşağıda)
(Kaynak: NASA, marsdaily.com)
Marstan toprak (toz-taş) numunesi getirmenin ne kadar kolay olacağı hususu, marsdaily.com’da, 6 Nisan 2020’de yayımlanan bir haberde açıklandı.
NASA ve ESA (Avrupa Uzay Ajansı), Mars yüzeyinden toz-taş örneği getirmek için bir proje geliştirmekte. Adı, ‘ESA-NASA Mars Sample Return mission’ olan birkaç-aşamalı bu proje kapsamında, Marsa farklı tarihlerde gönderilecek araçlarla, önce bu numuneler belirli bölgelerden toplanacak, daha sonra da, bir araçla Dünyaya getirilecek. Bu, nispeten karmaşık uçuş görevi yukarıdaki şemada özetlendi.
NASA tarafından hazırlanmakta olan Mars gezgini ‘Perseverance’, önümüzdeki Temmuz ayında Marsa gönderilecek.
ESA’nın da para desteğiyle gerçekleştirilen bu uçuş kapsamında, Mars yüzeyine inecek bu araç, bir yıl süresince, Mars yüzeyinde dolanarak, puro büyüklüğündeki metal silindirlere Mars torağı numuneleri toplayacak. Bu numune tüpleri, daha sonra alınmak üzere Mars yüzeyine bırakılacak.
Beş yıl kadar sonra, Marsa gönderilecek başka bir araçla, bu numune tüpleri ESA’nın Mars Gezgini aracıyla yüzeyden toplanacak ve bunları yörüngeye taşıyacak NASA aracına (Mars Ascent Vehicle-MAV) yüklenecek. Daha sonra Mars yörüngesine taşınacak bu numuneler, ESA’nın Mars yörüngesine yerleştireceği ‘Mars-Earth Return Orbiter’ aracıyla, Dünyaya nakledilecek.
Marstan toprak numunesi getirilmesi zor görünen bir görev. Ancak, Marsa insanlı uçuş yapıp, Marsa indirilecek insanları Dünyaya sağ olarak geri getirme hedefiyle kıyaslandığında, kolayca başarılması gereken bir görev olmalı.
Aya insanlı uçuşlar da benzer bir süreç yaşanarak başarılmıştı.
Sonucu bekleyip göreceğiz…. ‘Corono-Amca’ izin verirse…!
Yararlanılan Kaynaklar:
https://www.marsdaily.com/reports/Choosing_rocks_on_Mars_to_bring_to_Earth_999.html
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.