Yıldız-Kara Delik yakınlaşması (temsili)
(Kaynak: X-ray: NASA CXO CSIC-INTA G.Miniutti et al.; Illustration NASA/CXC/M; Weiss;spacedaily.com)
Bir yıldızın Kara Delikten ‘paçasını kurtarması’ mümkün olabilir mi…?Spacedaily.com’da 24 Nisan 2020’de yayımlanan bir haberde, NASA’nın Chandra x-ışını Gözlemevi ve ESA’nın XMM-Newton teleskobunun sağladığı veriyi kullanan araştırmacıların, çok büyük bir Kara Deliğe yaklaşan bir Kızıl Dev (Red Giant) yıldızın ‘paçasını’ son anda kurtardığını duyurdu.
Bu olayın gerçekleştiği gökada GSN 069 Dünyadan 250 milyon ışık yılı uzakta. (Samanyolundan çıkınca, solda !) Yıldızı elinden kaçıran Kara Deliğin ise, 400,000 Güneş kütlesinde olduğu hesaplanmış.
Bu yıldız, Kara Deliğin garavitasyon kuvveti tarafından yakalandığında, kurtulabilmesi için bir bedel ödemiş; bir anlamda ‘tüylerinin yolunmasına’ razı olmuş ! Dış katmanlarındaki Hidrojen gazını Kara Deliğe kaptırmış. Kırmızı Dev’den geriye bir Beyaz Cüce kalmış. Araştırma grubundan Andrew King (University of Leicester; İngiltere) böyle söylemiş.
Bu ‘kaçan yıldız’ halen, Kara Deliğin etrafındaki olay ufkundan (event horizon) onbeş kat uzaklığı aşmayan eliptik yörüngesini dokuz saatlik bir sürede dolanmakta.
Chandra ve XMM-Newton, yıldızdan emilen ve Kara Delik tarafından yutulmadan önce bir disk oluşturan maddenin yayımladığı x-ışınını belirleyebilmekte.
İlave olarak, yıldızın yörüngesinde dolanırken, bu Kara Deliğe en fazla yaklaştığı anda, gravitasyon dalgalarını da yayımlanması sözkonusu.
Araştırmacılar, bu yıldız kütle kaybetmeye devam ederken, yörüngesinin daha çember bir görünüme ulaşacağını, kütlesi azalacak yıldızın çapının büyüyeceğini (kütle, gravitasyon çapı küçültür !), sonunda da, yıldızın Kara Delikten biraz daha uzaklaşarak, ‘akşamları daha rahat uyuyabileceğini’ (!) söylüyor. (En azında, bu yıldızı gözleyen astronomlar daha rahat uyuyabilecek !)
Yine de, Kara Deliğin bu yıldızdan madde çalması devam edecek. (‘Parça parça yenen kuzu’ masalında olduğu gibi !) Bir trilyon yıl kadar sonra ise, bu yıldızın, küçülerek, Jüpiter benzeri bir gezegene dönüşmesi bile sözkonusu imiş…! Evrende, gezegen oluşturmanın, alternatif ancak fazla uzun bir yolu…
Araştırmacılar, yıldızların ‘paçayı kurtarma’ (hayatta kalma) olaylarının nadiren gözlendiğini söylüyor. Yıldız-Kara Delik karşılaşmaları, genelde, yıldızın yutulmasıyla sonuçlanıyor.
Yararlanılan Kaynaklar:
https://www.spacedaily.com/reports/Star_survives_close_call_with_a_black_hole_999.html
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.