Bazı Centaur asteroidlerinin 4.5 milyar yıl önceki yörüngesi. (Işıyan disk: Güneş sistemi)
(Kaynak: spacedaily.com)
Spacedaily.com’da 24 Nisan 2020’de yayımlanan bir haberde, Centaur asteroid grubunun bazı üyelerinin Güneş sisteminin dışında oluşmuş olduğunun belirlendiği duyuruldu. Varlığı çok önceden bilinen bu asteroid grubu, halen, Güneş sistemi düzlemine dik bir yörüngede dolanmakta.
2017’de Güneşin yakınından geçen Oumuamua, Güneş sisteminin dışından gelen bir asteroiddi. Ancak, bu gök cismi yörünge hızının büyüklüğü sebebiyle, Güneşin gravitasyonu tarafından yakalanamadı, geçip gitti…!
Contours asteroid grubu ise, Güneş sisteminin ortaya çıkışından (4.5 milyar yıldan) beri varolan bir gök cismi grubu. Araştırmacılar, o dönemde, yıldızların etrafında dolanan asteroidlerin komşu yıldızların gravitasyonundan daha fazla etkilenecek bir ortamın mevcut olduğunu söylüyor. Dolayısıyla, yıldızlar arası ‘kız’ (pardon, asteroid) alıp vermeler daha sık gerçekleşmekteydi. Araştırma grubu lideri Dr. Fathi Namouni (Observatoire de la Cote d’Azur, Fransa) böyle söylüyor. Bu ortam, asteroidlerin yıldız-sistemleri arasındaki geçişlerini kolaylaştırdı.
Araştırmacılar, 19 asteroidin, başka yıldız kaynaklı olarak, Güneş sistemi dışından gelip, Güneş tarafından yakalandığını belirledi. Bunlar, halen, Centaurs Grubu olarak bilinen asteroid ailesinin bir parçası.
Dr. Morais’in söylediklerine göre, bu dışarıdan gelen asteroidlerin kimyasal yapılarının incelenmesiyle, Güneş sistemindeki kimyasal madde evriminin kaynakları anlaşılabilecek.
İlk olarak, asteroid Ka’epaoka’awela’nın Güneş sistemi dışından gelmiş olduğunun belirlendiği haberi 2018’de yayımlanmıştı. Onu belirleyen araştırmacılar Fathi Namouni, (CNRS araştırmacısı; Laboratoire Lagrange, Fransa) ve araştırmacı Helena Morais, (UNESP; Brezilya) şimdi, çok daha fazlasını belirleniş oldu.
Bu Cuntaurs cisimleri Jupiter ve Neptün arasındaki yörüngelerde dolanmakta. Bu gök cisimlerinin Güneş sistemi dışından gelmiş oldukları, geliştirilen bilgisayar simülasyonlarıyla, tarihte geriye doğru gidilerek oluşturulan yörüngeleriyle ortaya kondu.
Yararlanılan Kaynak:
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.