Etrafında disk belirlenen yeni yıldızlar.
(Kaynak: Universetoday.com)
Evan Gough’un, universetoday.com’da 7 Mayıs 2020’de yayımlanan haberinde, etrafında madde diski mevcut olan bazı yeni yıldızların belirlendiği duyuruldu. Bu madde disklerinin gezegen oluşumunu sağladığı biliniyor.
Son birkaç yıl içinde, bu madde diskleri içinde , henüz oluşum aşamasında olan gezegen oluşumları da belirlenmeye başladı.
Jacques Kluska’nın (KU Leuven, Belçika) söylediğine göre, son dönemde, Herbig Ae/Be yıldızları içinde, onbeş yeni yıldız diski belirlendi. Bu yıldızlar Ana Akım Yıldızların (Main Sequence Stars) öncüleri.
Cüce yıldız PDS 70’in etrafındaki gezegen oluşturma diskinde, ESO’nun VLT Teleskobuyla 2018’de belirlenen bir gezegen oluşumu.
(Kaynak: ESO/A. Müller et al; universetoday.com)
*
LightSail 2’den yeni fotoğraflar…
Öndeki şemsiye görünümü aracın yelken-şemsiyesi. Dünyanın Kızıl Deniz bölgesi orta-sağda.
(Kaynak: Platneary Society; universetoday.com)
LightSail 2, ABD’deki Gezegen Derneğinin (Planetary Society) bir uzay aracı.
Bu aracın özelliği, adından da anlaşılacağı üzere, bir ‘ışık yelkenlisi’ olması. Kısaca, itiş gücünü Güneş ışınlarından alması. Yelkeni bu ışınlarla şişmekte…
LightSail 2 aracının (Ondan önce, LightSail 1 de uzaya gönderilmişti.) ana amacı ‘teknoloji gösterimi / testi’. Uzay ortamında Güneş ışığı ile yol alınabileceğinin gösterilmesi…!
Araç üzerindeki kameraların ana görevi Güneş Yelkenlerinin durumunu görüntülemek ise de, Dünya da, zaman zaman, görüntüye girmekte.
Kameranın daha geniş bir alanı görüntüleyebilmesi için balık-gözü mercek kullanılmış. Bu sebeple, yelkenler olduğundan daha yuvarlanmış olarak görümekte.

Dünyanın Şili-Bolivya bölgesi.
*
Kara Deliklerin canı sıkılınca, artık birbirinin yörüngesinde dolanmaya başladı…! (Supermassive Black Hole Orbits an Even More Massive Black Hole…!)
(Kaynak: University of Turku; universetoday.com)
Matt Williams’ın universetoday.com’da, 2 Mayıs 2020’de yayımlanan bir haberinde, çok büyük kütleli bir Kara deliğin, yine çok büyük kütleli ikinci bir Kara Deliğin yörüngesinde dolandığının belirlendiği duyuruldu.
Dünyadan 3.5 milyar ışık-yılı uzaklıkta olan OJ 287 bir ‘Blazar’; çekirdeği aktif olan ve merkez bölgesinden yüksek-enerjili parçacıklar fışkıran bir, özel-tip, ‘ışıyan-gökada’.
Bu gökadanın merkezindeki Kara Deliğin kütlesinin Güneşin onsekiz milyar katı kadar olduğu hesaplanmakta. Bugüne kadar varlığı belirlenmiş en büyük Kara Delik…!
Bu Kara Deliğin yol arkadaşının kütlesi ise, Güneşin kütlesinin 150 milyon katı kadar; yörüngesindeki dolanımını 12 yılda, merkezdeki Kara Deliğin madde (gaz, toz,…) toplama diskini iki defa delerek / geçerek, tamamlamakta.
Bu geçişler esnasında, açığa çıkan ısı sebebiyle, diskteki gaz uzaya püskürtülürken, aşırı parlak bir ışıma yapmakta. Eddington Işıması (Eddington Flares)…
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.