Oumuamua: Güneş sistemine giren ilk yıldızlararası cisim (temsili).
(Kaynak: M Kornmesser/ESO; space.com)
Yeni bir araştırmada, Güneş sistemine giren ilk yıdızlararası cisim olan Ouamuamua’nın çok farklı bir yapıda olduğunun belirlendiği duyuruldu.
Mike Wall’ın, space.com’da 30 Mayıs 2020’de yayımlanan haberinde, Güneş sistemi içinde 2017 sonbaharında belirlenen ve halen Güneş sisteminin derinliklerinde yol almakta olan bu gök cisminin, birçok kuyruklu yıldızda görünen ‘kuyruk oluşturma’ (gaz / toz salma) davranışı göstermediği, halı dokuma tezgahındaki mekik görünümlü bu gök cisminin, gravitasyonel bir çekim etkisi de göstermediği (?) ayrıca yüzeyinde hidrojen-buzu belirlendiği duyuruldu.
Oumuamua, ilk belirlendiğinde, Güneş sistemi dışından gelen bir uzay aracı (şüphesiz, büyük bir tane…) olabileceğini ileri sürenler de olmuştu ! Harvard Üniversitesi Astronomi Bölümü başkanı Avi Loeb bunlardan biriydi. (Keşke öyle olsaydı…!)
Bu araştırmada görev alan ve Yale Üniversitesi (Connecticut, ABD) profesörlerinden olan Greg Laughlin, bu gök cisminde hidrojen-buzu belirlendiğini söyledi.
Hidrojen, sentezlenmesinin kolay oluşu sebebiyle, evrende en fazla mevcut olan element. Ancak, hidrojenin katı hale geçebilmesi için çok düşük sıcaklık ortamı gerekmekte.
Laughlin, yine de, evrende (ve Samanyolunda) hidrojeni donduracak çok soğuk ortamların mevcut olduğunu söylüyor. Devasa moleküler bulutların merkezinde, yıldız oluşturan ortamlarda bu çok düşük sıcaklık seviyeleri mevcut.
Güneş sistemi dışından geldiği bilinen gök cismi sayısı şimdilik iki…
Kuyruklu yıldız Borisov Ağustos 2019’da belirlenmişti. Bu gök cisminde, Güneş sisteminin dışından gelmesinden başka bir acayiplik (yenilik) henüz belirlenmedi.
Astronomlar, gelişen gözlem ve belirleme kabiliyetiyle, önümüzdeki yıllarda, bu gibi gök cisimlerinden çok daha fazlasının belirlenebileceğini söylüyor.
Yararlanılan Kaynaklar:
https://www.space.com/oumuamua-interstellar-visitor-hydrogen-ice.html
One thought on “Gök cisminde ‘hidrojen buzu’… ne anlama geliyor ? (‘Hydrogen ice’ on space rock…?)”
Yorumlar kapalı.