
Bu sistemin benzerlik ölçüsü, yıldızın Güneşe, gezegenin de Dünyaya büyüklük olarak benzerliği ve gezegende sıvı-su bulunma olasılığı.
Bu araştırmayı gerçekleştiren gruptan Dr. René Heller ( Max Planck Institute; Almanya), bugüne kadar belirlenen Dünya-benzeri gezegenlerin çoğunluğu Kızıl Cüce (Red Dwarf) yıldıların yörüngelerinde dolanan gezegenler olduğunu söylemiş. Dolayısıyla, bunlar için Güneş-Dünya benzeri deme olanağı yok.
Kızıl Cücelerin yüzey sıcaklığı 1730 santigrad derece kadar olabilirken, Güneşin yüzey sıcaklığı 5420 santigrad derece kadar.
Yeni gezegen yıldız Kepler-160’ın yörüngesinde dolanmakta.
Dr. Heller, bir yıldızın ‘sıvı-su barındırabilir’ (habitability zone) bölgesinin geçerliliğinin ‘yıldızın kalitesine’ de bağlı olduğunu söylemiş.
Bu yıldızın Kepler-160 b ve Kepler-160 c adı verilen iki gezegeninin var olduğu biliniyordu. Bu iki gezegen de, Dünyadan daha büyük ve yıldızına daha yakından dolanan, fazlasıyla sıcak gezegenler. Kısaca, üzerinde yaşam barındıramayacak kadar sıcak… (Bu gezegenlerde, yumurtalar açık havada pişebilse de, onları yiyecek kimse yok !)
Araştırmacılar, Kepler-160 c’nin yörünge hareketlerindeki küçük değişimleri ölçerek, bu gezegenin yakınında başka bir (henüz bilinmeyen) küçük gezegenin (Ay’ın ?) daha mevcut olabileceğini ileri sürdüler.
Hellerin ekibi, 2019’da, Kepler Aracının sağlamış olduğu veriyi analiz ederek, 17 yeni öte-gezegenin belirlenmesini sağlamışlardı. Kısaca, bu konuda ustalar.
Kepler Aracı, gezegenin yıldızın önünden geçmesiyle (transit) gerçekleşen, ışık azalmalarını belirleyen ve daha ziyade Neptün gibi büyük gezegenlerin keşfini sağlayan bir araçtı.

Kepler-160 d’nin keşfi henüz doğrulanmadığından KOI-456.04 (Kepler Object of Interest 456.04) adıyla kaydedildi. Bu gezegenin yörüngede dolanma periyodu 378 gün olarak hesaplandı. (Orada yaşayanlar yıllık izinlerini kullanmak için daha fazla bekliyor olmalılar !)

Yararlanılan Kaynaklar:
Astronomers Have Found the Star/Exoplanet Combo That’s the Best Twin to the Sun/Earth