Proxima Centauri (temsili)
(Kaynak: ESO; universetoday.com)
Evan Gough tarafından, universetoday.com’da 12 Haziran 2020’de yayımlanan bir haberde, Dünyaya en yakın yıldız olan Prpxima Centauri’nin ikinci bir gezegeninin var olduğunun teyid edildiği duyuruldu.
Fritz Benedict’in (McDonald Observatory) de dahil olduğu bir araştırma grubu tarafından, bu ikinci gezegenin keşfi, ilk olarak, Nisan 2020’de duyurulmuştu.
Alpha Centauri sistemi
(Kaynak: ESO; universetoday.com)
Astronomlar gezegen keşiflerinin çoğunu ‘transit’ metoduyla gerçekleştirdi; gezegenin yıldızın önünden geçerken, yıldız ışığında gerçekleşen geçici azalma izlenerek.
Ancak, yörünge konumu itibariyle, Dünyadan gözleyene göre, yıldızın önünden geçmeyen gezegenlerde bu metot işe yaramamakta. Bu defa, ‘radyal hız’ (radial velocity) metodu kullanılmakta.
Herne kadar yıldızlar yörüngelerinde dolanan gezegenlerden çok daha büyük kütleye sahip olsalar da, gezegenlerin uyguladığı gravitasyon kuvveti sebebiyle, yıldızlar da ‘bel sallama’ (wobbling) hareketi yapar. Kısaca, gözlemciye yaklaşma ve uzaklaşma hareketi. Yıldızın bu periyodik hareketi ölçülerek, yörüngesinde dolanan bir gezegenin var olup olmadığı anlaşılabilir; bu gezegenin / gezegenlerin kütleleri hesaplanabilir.
Alpha Centauri sistemi
(Kaynak: ESO/B. Tafreshi (twanight.org)/Digitized Sky Survey 2; universetoday.com)
Astronomlar, 1999’da, Hubble Uzay Teleskobuyla (HST) gerçekleştirdikleri gözlemde, gezegen ‘PC b’nin Jüpiterin 0.8 katı bir kütlede olabileceğini, yörüngede dolanma periyodunun da 1000 gün (üç Dünya yılı) kadar olabileceğini hesaplamıştı.
Radyal hız ölçümleri sonunda, yörünge periyodu 1900 gün kadar olan ikinci bir gezegenin (PC c) var olduğunu belirlediler.
Bu defa, Şili’deki VLT (Very Large Telescope System) ile gözlem yapan astronomlar, gezegen ‘PC c’nin Dünyanın yedi katı bir kütleye sahip olduğunu hesapladılar.
Son arştırmada ise, ‘PC c’nin varlığı doğrulanmış oldu. Diğer bir belirlemeye göre, ‘PC c’nin çok daha büyük bir kütlede ve Satürn gibi halkalarının da mevcut olması olası.

(Kaynak: ESO/B. Tafreshi (twanight.org)/Digitized Sky Survey 2; universetoday.com)Araştırmacılar, ‘PC c’nin çok soğuk olması gerektiğini, bu sebeple, yaşam barındırma olasılığının mevcut olmadığını söylediler.
Herne kadar ‘PC b’ yıldızın sıvı su barındırabilir bölgesinde dolanıyor olsa da, Kızıl Cüce yıldızların güçlü patlamaları (Flare; Güneş / Yıldız rüzgarı üretmeleri) sebebiyle, bu gezegende de, yaşamın mevcut olmasını pek olası görmemekteler.

(Kaynak: NASA’s Goddard Space Flight Center; universetoday.com)’Breakthrough Starshot Inıtiative’ projesi kapsamında, Proxima Centauri’ye ‘Işık-Yelkenlisi’ (Light Sail) tipi mini-araçların gönderilmesi planlanmakta.
Şüphesiz, bu yolculuk için biraz beklenmesi gerekecek.
Araçların bu en-yakın yıldıza ulaşabilmeleri için ise çok daha uzun bir zaman gerekecek…!
Yararlanılan Kaynaklar: