PIA Boeing
(Kaynak: avherald.com; Pakistan Uçak Kazaları İnceleme Otoritesi (CAA Pakistan)
Pakistan Havayollarına ait bir (Uçuş No: PK8303) Airbus 320-214 kazası 22 Mayıs 2020’de meydana gelmişti.
Bu uçak, Karaçi Havaalanına (Jinnah International Airport – JIAP) inişte kaza geçirmiş, meydana gelen bu kazada uçakta bulunan 99 kişiden 97’si hayatını kaybetmişti. Bu kazanın ayrıntıları bu sitede, daha önce, yeterince detaylı olarak açıklanmıştı.
Hemen belirtelim ki, bu kaza, Uçak kaza İnceleyicileri için çözümlenmesi nispeten kolay bir kazaydı… Kaza hakkında telsiz konuşma kaydı, video kaydı mevcuttu; uçuş veri kaydedicilerinden (CVR, FDR) de yeterli veri alınabilmişti, ayrıca, görgü şahitleri de mevcuttu. Kısaca, bu kaza yeterince ‘göz önünde’ meydana gelmişti…
Yine de, Pakistan Kaza İnceleme Yetkililerinin, toplumu fazlasıyla tatmin edecek bir ‘Ön Raporu’ kamuoyunun önüne koyabilmiş olması fazlasıyla takdir edilecek bir davranış, anlayış ve başarı…!
Bu konularda, ‘gariban’ olarak bildiğimiz Pakistan’dan dahi ders alınacak durumlar varmış…!
Biz halen, gerek Çorlu Yakınında düşen Tarkim uçağıyla ilgili kaza başta olmak üzere, Beylikdüzü’nde ‘Helikoptere Çarpan Kule’ kaza incelemesi hakkında dahi bir kelime olsun öğrenemedik; bu sitede defalarca hatırlatmamıza rağmen…!
*
Avherald.com’da 24 Haziran 2020’de güncelenen haberde, Pakistan Yetkililerinin bu kaza incelemesine yönelik ‘Ön Raporu’ (Preliminary Report) yayımladığı duyuruldu. (Bu raporu bu yazının sonunda bulacaksınız.)
Bu raporda dikkati çeken ve bu haberi ilginç kılan bir husus, Raporda, bu kazaya yol açan ilk iniş-alçalmasında, Pilotların uçağın inişine odaklanmaları gerekirken, bunun yerine gündemdeki salgın hastalığı tartışıyor olmaları !
Kısaca, bu kaza ile sonuçlanan süreçte hem Hava Trafik Kontrolu (ATC) hem de Pilotlar görevlerini mevcut Prosedürlere uygun şekilde gerçekleştirmemiş ! Pilotlar, ATC’nin uçağın bulunduğu yükseklikle ilgili uyarısını dikkate alarak, (inişten vaz geçme dahil) gerekli tedbiri almaları gerekirken, salgın hastalığı tartışmaya devam etmişler…!
*
Kısaca, bu kazaya yol açan süreçte, ilk iniş denemesinde, uçağın İniş Takımını açmayı unutan pilotlar, uçağın iki motorunun da piste sürtmesine sebep olmuş, uçak tekrar havalanabilse de, meydana gelen çift-motor arızası sebebiyle, yeterli itiş gücü sağlanamayınca, ikinci iniş denemesinde uçak pistin 1340 metre yakınında, bir yerleşim alanında yere çarparak parçalanmıştı.
Kısaca, bu kazada pilotlar da hayatını kaybetti… Bölgedeki insanlardan dördü de yaralanırken, bunlardan biri daha sonra hastanede hayatını kaybetti.
Yararlanılan Kaynaklar: