Öte-gezegen KELT-9b (Temsili)
(Kaynak: spacedaily.com)
Spacedaily.com’da, Francis Reddy tarafından 1 Temmuz 2020’de yayımlanan bir haberde, ‘çok sıcak’ bir öte-gezegenin keşfedildiği duyuruldu. Bu keşif, NASA’nın TESS aracıyla sağlanan veriyle gerçekleştirildi. TESS, Dünya’dan bakana göre, yıldızın önünden (transit) geçen gezegenleri belirleyebilen bir araç.
Araştırmacıların belirlemelerine göre, Yıldız Kelt-9’un kutup ve ekvator bölgelerinde, Güneş lekesi gibi oluşumlar sebebiyle, büyük bir sıcaklık farkı mevcut. Bu sebeple, yörüngede dolanan gezegen farklı sıcaklıklara maruz kalmakta. Bu sıcaklık farkı 800 santigrad dereceye kadar ulaşmakta.
NASA’nın TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) aracının sağladığı veriden, bu ‘acayip’ gezegenin söyleyen astronom John Ahlers (Universities Space Research Association in Columbia, Maryland, and NASA’s Goddard Space Flight Center, Greenbelt, Maryland), yıldızın kutuplarından geçen bir yörüngede dolanan bu gezegenin, 670 ışık yılı uzaklıktaki Cygnus (Kuğu) takımyıldızı içinde bulunduğunu söyledi.
Bu gezegen ilk olarak 2017’de, ‘KELT Transit Survey’ projesi kapsamında, Arizona (ABD) ve Güney Afrika’daki robot-teleskoplar tarafından belirlendi.
Daha sonra, TESS aracıyla doğrulanan bu keşifte, KELT-9b’nin kütlesinin Jüpiter’in kütlesinin 2.9 katı kadar, çapının da 1.8 katı kadar olduğu belirlendi. Bu gezegen yıldızın yörüngesini 36 saat süren bir periyodla dolanmakta. Ayrıca, Dünya-Ay ilişkisi gibi, yıldıza gravitasyonel olarak bağlı (tidally locked) olduğundan, yıldıza aynı yüzü bakmakta.
Araştırmcılar, KELT-9b’nin yıldızından, Dünynın Güneşten aldığı enerjinin 44,000 katı kadar bir enerji aldığını hesapladı. (Bu, bu gezegende yaşayacakların ‘keten helva’ yapamayacakları anlamına gelmekte…; hemen yanacaktır !)
Bu yoğun enerji transferi, gezegenin yıldıza bakan yüzündeki sıcaklığı 4300 santigrad dereceye yükseltmekte. Bazı yıldızların yüzeyinden daha sıcak bir yüzey… Haliyle, bu çok yüksek sıcaklık, gezegenin (eğer kaldıysa) atmosferinin uzaya kaçmasına da sebep olmakta…
Araştırmacılar, bu gezegenin yıldızının da acayip olduğunu söylüyor. Güneşin iki katı kadar büyüklükte olan bu yıldız Güneşten %56 daha sıcak. Eksenel dönme hızı ise Güneşin 38 katı kadar. Eksenel bir dönüşünü 16 saatte tamamlamakta. Haliyle, şekli de biraz elipsoid; kutuplardan basık !
Araştırmacılar, bu durumun, yıldızın kutuplarının ısınmasına ve ekvator bölgesinin ise soğumasına (ve kararmasına; gravitational darkening) sebep olduğunu söylüyor.
Yararlanılan Kaynaklar:
https://www.spacedaily.com/reports/NASAs_TESS_delivers_new_insights_into_an_ultrahot_world_999.html
(Günün seçimi)
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.