Korolov Krateri
(Kaynak: )
Marsın doğa güzelliklerinden biri de Korolev Krateri…
Mars’ın kuzey kutbuna yakın bölgedeki bu, 82-kilometre genişlikteki, karla-su-buzuyla kaplı kratere Sovyet uzay tasarımcısının adı verildi.
Mars kraterinin bu görüntüsü, ESA’nın (Avrupa Uzay Ajansı) Mars Express adındaki aracının üzerinde bulunan HRSC (High Resolution Stereo Camera) kamerasıyla alındı. ESA, bu aracıyla, 2004’ten beri Marsın haritasını çıkarmakta…
Korolev Kraterindeki buz-kar tabakasının kalınlığının 1800 metre kadar olduğu ölçüldü. Toplam hacmi ise 2200 kilometre-küp kadar.
Spacedaily.com’da 3 Temmuz 2020’de yayımlanan bir yazıda, Marsın kuzey kutup bölgesinin ve yakın bölgenin, kış döneminde, çok ince bir karbondioksit buzu ile kaplandığı söylendi. Bu buz tabakası krater çanağının kenarlarında da görülmekte. Bu ince buz tabakası gelecek bahara kadar Mars yüzeyinde kalır.
Korolev Kraterindeki bu buz tabakası, üzerine çöken soğuk hava tabakasının izolasyon etkisi sayesinde, varlığını sürdürür.
Sergei Pavlovich Korolev (1907-1966) Sovyet uzay teknolojisinin baş tasarımcısıydı. Bugün hala kullanılmakta olan Soyuz fırlatma roketinin öncüsü olan balistik füze R7’yi geliştirmiş, bu araç daha sonra uzaya çıkış roketine dönüştürülmüştü.
Korolev, Sovyetlerin ilk aracı Sputnik’i ve kozmonot Yuri Gagarin’i (1961) uzaya gönderen ilk ekibin (teknik) lideriydi.
Sonuç olarak, Marsta var olan şeylerden biri de ‘kayakla kayma imkanı’ (!)
Marsa giderken, kayak takımınızı götürmeyi unutmayın…!
Yararlanılan Kaynaklar:
https://www.marsdaily.com/reports/Flight_over_Korolev_Crater_on_Mars_999.html
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.