Electron Rocket, bu defa başaramadı…!

Electron Rocket’s 13th Launch Failed, Destroying its Satellite Payload
*
Hergün, kahvaltıda ‘bir yıldız’ alanlar…! (A star for breakfast, daily…!)
Yıldız yutan kara Delik (temsili)
(Kaynak:universetoday.com)
Yine, Matt Williams’ın, universetoday.com’da, 6 Temmuz 2020’de yayımlanan haberinde, Güneşin 34 milyar katı kütleye sahip ve her gün bir yıldız yutan, bir Kara Deliğin (Black Hole) belirlendiği duyuruldu.
Astronomlar, evrende çok büyük kütleli Kara Deliklerin (Super Massive Black Holes-SMBH) mevcut olabileceğini 1960’lı yıllarda ileri sürmüştü.
1980’li yıllarda, Sütlü Yol (Milky Way) gökadasının merkezinde bir Kara Deliğin (Sagittarius A*; Sgr A*) mevcut olduğu belirlendi. Kütlesi, Güneşin kütlesinin 3.4 milyon katı kadardı.
1990’lı yıllara gelindiğinde ise, çok büyük kütlelei her bir gökadanın merkezinde, yine çok büyük kütleli birer Kara Deliğin mevcut olduğu anlaşıldı; böyle özetliyor Matt Williams… (Haliyle, merkezinde Kara Delik mevcut olmayan küçük gökadalar da var…)
Avustralya Ulusal Üniversitesinden araştırmacıların SMBH J2157’yi belirledikleri duyuruldu. Bu, Güneşin 34 milyar katı kadar olan kütlesiyle, en büyük bir hızla büyüyen bir Kara Delikti. Bugüne kadar gözlenebilen en büyük Quasar’dı. (Quasar’lar, merkezlerinde çok büyük kütleli Kara Delik bulunan ve çok parlak olan gökadalar.
Araştırmacılar, bu gökadanın 12.5 milyar ışık yılı uzaklıkta olabileceğini hesaplamakta.
ESO’nun (Avrupa Güney Gözlemevi, Şili) VLT (Very Large Telescope) Teleskobunu kullanan Dr. Onken ve ekibi, keşfedilen bu Kara Deliğin, Sütlü Yol’un merkezindeki Kara Deliğin 8000 katı kadar olduğunu söyledi. Böyle bir Kara Delik, evrenin ilk oluşum evresinde (başlangıçtan, Big Bang, 1.2 milyar yıl sonra) ortaya çıkmış.

(Kaynak: NASA/The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)
There’s a Black Hole With 34 Billion Times the Mass of the Sun, Eating Roughly a Star Every Day
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.