Kara Delik (temsili)
(Kaynak: universetoday.com)
Dokuzuncu gezegen arayışında bir Kara Delik cevap olabilir mi…?
Bazı araştırmacılara göre, olabilir…!
Evan Gough, universetoday.com’da, 10 Temmuz 2020’de yayımlanan habernde bunu duyurdu.
Dokuzuncu gezegen (Planet Nine), Güneş Sisteminde varlığına inananların sayısı her geçen gün artan bir varsayımsal gök cismi.
Bu gezegen varolmasa da, son yirmi yılda, onu belirlemek için yola çıkan birçok astronom, birçok cüce gezegeni (gezegenimsiyi) belirledi. Mike Brown bunlardan biri…
Dokuzuncu gezegenin varolduğuna inanılmasının ana dayanağı, Güneş Sisteminde, Neptün-ötesinde (Trans-Neptunian Objects) dolanan bu gök cisimlerinin yörünge düzlemlerinin acayipliği.
Gezegenbilimciler, çoğu Güneş Sistemi düzlemiyle büyük açılar yapan bu yörüngeleri etkileyen (bu şekle sokan) Dünyadan on kat daha büyük kütleli bir cismin (Planet 9) mevcut olması gerektiğini düşünmekteydi.
Ancak, bu (olası) gezegen bugüne kadar belirlenemedi; bir dizi cüce gezegen (gezegenimsi) belirlendi.
Bir araştırma grubu, gerçekleştirdikleri yeni bir araştırmada, aranan bu 9.gezegenin bir Kara Delik olabileceğini ileri sürdü. Güneş Sisteminde bir Kara Delik… Mümkün olabilir mi …?
Araştırmacılar, Güneş Sisteminde böyle bir gök cismi mevcutsa, onun bazı belirtilerinin ortaya çıkması gerektiğini düşünüyor.
Araştırmacılardan Dr. Avi Loeb (Professor of Science; Harvard) ve Amir Siraj (Harvard undergraduate student) bu tezin sahipleri.

TNO Cisimlerinin yörüngeleri.
(Kaynak: Tomruen – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=68955415; universetoday.com)
TNO olarak da adlandırılan bu KBO’ların (Kuiper Belt Object) bu yörünglerinin bir buzlu-madde diskinden ya da KBO’ların kollektif kütlesinden kaynaklandığını ileri sürülürken, yeni araştırmaya göre, buna bir Kara Deliğin sebep oluyor olabileceği ileri sürüldü.
Bugüne kadar verende ve Sütlü Yolda (Milky Way) çok farklı büyüklüklerde Kara Deliklerin varlığı belirlendi. Kısa bir süre önce bu sitede de duyurulduğu üzere, bunların bazılarının kütlesi Güneşin kütlesinin milyarlarca katına ulaşabilmekte. ‘İlkel’ olarak nitelenen bir kısım kara Delik ise, Güneşin kütlesinden çok daha küçük olabilmekte.
Araştırmacılar, KBO / TNO cisimlerinin bu ‘tuhaf’ yörüngelerine sebep olabilecek bir Kara Deliğin, ancak, beslenme anında, yutmak üzere kendisine çekeceği kuyruklu yıldız gibi cisimlerin, aşırı ısınarak, kısa süreli ışıma yapmasıyla belirlenebileceğini düşünüyor. Böyle bir ışıma olayının yılda birkaç defa gözlenmesi mümkün olabilir.

(Kaynak: Large Synoptic Survey Telescope Project Office; universetoday.com)
Yararlanılan Kaynaklar:
If Planet 9 is a Primordial Black Hole, We Might Be Able to See Flares When it Consumes Comets
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.