(Kaynak: spacedaily.com)
Son bir araştırmada, Venüs’ün yüzeyinde en az 37 adet aktif volkanın mevcut olduğu belirlendi.
Brooks Hays’ın, sciencedaily.com’da, 21 Temmuz 2020’de yayımlanan haberinde, bu volkan dizisinin Dünyadakiler gibi, genelde, plaka kırıkları arasından değil, Venüs’ün içlerine uzanan ‘sıcak noktalardan’ (vertical hot spot volcanism) kaynaklandığı söylendi. Yine de, bu tip volkanların Dünyada da mevcut olduğu biliniyor; Hawaii adalarında, mesela…
Venüs’te ilk aktif volkan, NASA’nın Magellan aracı tarafından, 30 yıl kadar önce belirlenmişti. Bu araştırmada belirlenen ve ‘korono’ (coronae) adı verilen çember-benzeri oluşumlar, araştırmacıların kaynağını merak ettiği bir husustu.
Araştırmacılar, bunların Venüs’ün manto’sundan fışkıran madde (mantle plumes) tarafından oluşturulduğunu belirledi. Venüs’ün yerkabuğunun manto katmanından fışkıran erimiş madde yüzeye çıktığında, mantar benzeri (çember görünümlü) bir yapı halinde katılaşır.
Doktora öğrencisi Anna Gülcher (ETH Zurich), Venüsün yüzeyinde belirlenen, iki farklı tipteki bu ‘korono’ dizisinin sadece volkanlar tarafından oluşturulabileceğini söyledi.
Yararlanılan Kaynaklar
https://www.spacedaily.com/reports/Scientists_find_ring_of_fire_on_surface_of_Venus_999.html
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.