Tarkim kazası
(Kaynak: gazetevatan.com)
Hatırlamayanlar için: Tarkim Uçuş Okuluna ait, Cessna 172 tipi bir eğitim uçağı, 17 Ağustos 2016’da, Ahimehmet Köyü (Çorlu, Tekirdağ) yakınında düşmüş, bu kazada, öğretmen pilot ve öğrencisi hayatını kaybetmişti.
*
Kazalar havacılığın bir parçası… Alınan (veya alındığı varsayılan !) tüm tedbirlere rağmen uçak kazaları meydana gelmeye devam etmekte… Bu kazayı (ve diğerlerini) bu sitede zaman zaman konu etmemizin sebebi, ‘kazaları gizlemenin’ uçuş emniyetine bir olumlu katkısının olamayacağına olan inancımız…
Bu kazanın üzerinden (birkaç gün farkıyla) dört yıl geçmiş olmasına ve bu gibi kaza incelemelerini (Dünya-genelinde ve olanaklar ölçüsünde) yakından takip etmemize rağmen, geçen dört yılda, bu kazanın neden meydana geldiği hususunda hiç bir bilgi elde edemedik. Yeterince ilginç ve bi o kadar da düşündürücü bir durum… !
İnternet üzerinden bir araştırma yaparsanız, aynı sonuçla Sizler de karşılaşacaksınız. Halbuki, birçok ülkede meydana gelen (en azından, sivil uçak-ilişkili) kazaların sebepleri hususunda birçok bilgiye erişmek mümkünken…
Bu yazıyı yazmadan önce yaptığımız son bir sorgulamada, 2018’de yayımlanmış bir belgeye ulaştık: T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaşım Emniyeti İnceleme Başkanlığı’nın 2018 Yılı Faaliyet Raporu’na…
Bu rapora göre, bu kazanın incelemesi 2018’de tamamlanmış. Bu incelme sonucuna yönelik tek bilgi bu Raporun 39. sayfasında (aşağıda) yer almakta. Bu kazanın neden meydana geldiği hususunda ise tek bir kelime yok !!!
Bilmeyenler olabilir: yürürlükteki ilgili kanuna göre, meydana gelecek uçak kazalarının inceleme sonuçları, sadece, ‘kazayla ilgili’ üçüncü kişilerle paylaşılabilmekte… Bizim gibi, ‘dördüncü kişilerle’ değil…!
Bir defa daha vurgulayalım; meydana gelen kazaların sebeplerini bilmek bir ‘kamu hakkıdır’… Bu bilgilerin kamuoyuyla zamanında ve yeterli seviyede paylaşılmamasının benzer kazaların önlenmesine bir katkısı olamaz… Tersine, kazalar ‘tekrar edip durur’… Haliyle, can kayıpları da…!
Sıkça vurguladığımız gibi, bu konuda, kamuoyu oluşturularak, gerekli yasal düzenlemenin gecikmeden yapılması gerekir. Bu konudaki görev, öncelikle, Barolara, Meslek Odalarına, Üniversitelerin Havacılık Bölümlerine, Siyasi partilere,… düşmekte…
Bu vesileyle, bu konuyu yeterince gündemine almayan İnternet (Havacılık) Gazetelerine, You Tube’de havacılıkla ilgili sunumlar yapan ve hatırı sayılır bir izleyici kitlesine erişebilenlere, televizyonların havacılık programı yapımcılarına / sunucularına saygılarımızı (!) sunarız…
http://www.gazetevatan.com/tekirdag-da-ucak-dustu–977427-gundem/