(Kaynak: wikipedia)
Bu yıldızlardan Kara Deliğe en yakın olanı S62. Araştırmacılar, bu yıldızın, yörüngesinin bu Kara Deliğe en yakın konumda olduğu noktada ulaştığı yörünge hızının ışık hızının %8’inden daha fazla olduğunu söylüyor.

(Kaynak: Florian Peißker; universetoday.com)Sgr A*’nın kütlesi 3-4 milyon Güneş kütlesi kadar. (Bu konuda farklı hesaplamalar mevcut !) Bu Kara Deliğin varlığı da, yörüngesinde dolanan yıldızların hareketlerine dayanarak ileri sürüldü. Yıldızların kütleleri ve yörünge hareketleri dikkat alınarak, merkezdeki Kara Deliğin kütlesini hesaplamak mümkün.
Bu yıldız, 2018’de gerçekleştirdiği en-yakın noktadan geçişinde, astronomlar, bu yıldızın hızındaki değişime bağlı ‘ gravitasyonel kızıla kayma’ (redshift) olayını gözleme şansını yakaladılar. Gökyüzüne doğru bir top fırlatıldığında, bu top yükseldikçe hızı azalır; bir süre sonra da, hızı sıfırlandıktan sonra yere düşmeye başlar. Eğer gökyüzüne bir el feneriyle ışık hüzmesi yöneltilirse, bu ışık zamanla yavaşlamaz, ancak, enerjisi azalır. Bu sebeple, araştırmacılar, ışık tanecikleri (dalgası) Dünyanın gravitasyonel çukurundan uzaklaşırken, hüzmenin rengi değişerek, kızıla dönüşmeye (kızıla kayma; redshift) başlar diyor.
Astronomlar bu fizik olayını yıldız S2’nin hareketinde, beklendiği şekilde, gözledi.
S2, uzun yıllar, Sgr A*’ya en yakın yıldız olarak bilindi. Ta ki, S62 keşfedilinceye kadar ! Bir araştırma grubu bu yıldızı yakın bir geçmişte keşfetti. Güneşin iki katı bir kütleye sahip olan bu (yeni) yıldız, Sgr A*’nın yörüngesini on yıl süren bir periyodla ve ışık hızının %8’ini aşan bir hızla dolanmakta.
Bilim insanları, bu hızın, genel görelilikteki ‘zamanda gecikme’ (time dilation) olayının yaşanmasın yol açtığını söylüyor ve ekliyor, dünya üzerinde ölçülecek bir saatlik süre S62 üzerinde 100 dakika olarak ölçülürdü ! (S62’nin yörüngesinde dolanan (olası) gezegenlerde çalışanlar, aybaşını beklerken biraz geriliyor olmalı ! Evren böyle bir yer, tercih hakkı bırakmıyor…)
Astronomlar, Kara Deliğin en yakın yörünge-noktasından 2022 sonbaharında geçecek olan S62’nin bu geçişini, S2’nin geçişinde gözlenen görelilik etkisinden daha hassas olarak hesaplayabilmek için merakla beklemekte.
Yararlanılan Kaynaklar:
Peißker, Florian, Andreas Eckart, and Marzieh Parsa. “S62 on a 9.9 yr Orbit around SgrA.” The Astrophysical Journal 889.1 (2020): 61.
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.