İkili (binary) yıldız sistemi (temsili)
(Kaynak: spacedaily.com)
Güneşin bir ‘yol arkadaşı’nın mevcut olabileceği konusu, uzayın, ‘temcit pilavı’na dönme eğiliminde olan başka bir konusu ! Bu konu da, zaman zaman, gündeme gelmekte…
Spacedaily.com’da, 19 Ağustos 2020’de yayımlanan bir haberde, Güneşin oluşum evresinde mevcut olabilecek bu ‘arkadaş’ yıldızın, daha sonraki süreçte Güneşi terketmiş olabileceği ileri sürüldü.
Harvard Üniversitesinden araştırmacıların geliştirdiği yeni bir teoriye göre (ki, bu daha önce de ileri sürülmüştü), bir zamanlar Güneşin benzer kütlede bir yol arkadaşı (binary star)mevcuttu. Araştırmacılar, bu teori doğrulanırsa, Güneş sisteminin dış sınırı kabul edilen Oort Bulutunun varoluşunun daha kolay açıklanabileceğini, ayrıca, halen aranmakta olan 9.gezegenin de, Güneş sistemi içinde doğmuş olmayıp,yakalanarak, sisteme sonradan dahil olmuş bir gezegen olması gerektiğini söylüyor.
Araştırmacılar Dr. Avi Loeb, Frank B. Baird Jr. (Professor of Science, Harvard) ve Amir Siraj’ın (Harvard undergraduate student) geliştirdiği teoriye göre, Güneşin (ve yol arkadaşının) doğduğu yıldız kümesi (star cluster) içindeki yoğun moleküler gaz-bulutu, varlığı bugünlerde teorik olarak ileri sürülen, Oort Bulutunun oluşumunu da açıklamayı mümkün kılmakta.
Oort Bulutunun oluşumu için en popüler teoriye göre, bu buzlu-kütlelerden oluşan katı madde-bulutu, Güneş sisteminin oluşum sürecinde, büyük cisim oluşumunda kullanılamayan ‘artık’ maddeden ve yakın çevreden yakalanan başka ‘artık’ maddelerden oluştu.
Büyük kütleli cisimler, çevrelerindeki maddeyi, gravitasyon etkisiyle, kendilerine çekebilirken, bazı durumlarda uzayın derinliklerine fırlatabilir. Oort Bulutundaki madde, genelde bu ‘fırlatılmış’ maddeden oluşmakta… Böylece, yıldız sistemleri arasında madde alışverişi mümkün olabilmekte.
Araştırmacılar, eğer Oort Bulutu, Güneşin yol arkadaşı yıldızın yardımıyla oluşmuşsa, Güneş Sisteminin oluşumu üzerine görüşlerin de önemli ölçüde değişmesi gerekeceğini söylüyor. Loeb’un beyanına göre, ikili-yıldızlar (binary) çevrelerindeki gök cisimlerini yakalamada, tek yıldıza kıyasla çok daha başarılı olacaktır. Loeb, ayrıca, ‘eğer Ooort Bulutu bu süreçte oluşmuşsa, bu durum, Güneşin ilk oluşum sürecinde bir yol arkadaşının varlığına işaret eder’ dedi. Bu yol arkadaşı, daha sonraki süreçte, başka yıldızların ‘gravitasyonel cazibe’sine kapılıp Güneşi terketmiş. Kısaca, Güneş ‘terkedilmiş bir yıldız’ olarak görünmekte…! Gerçi, Güneş de, ‘doğduğu yıldız kümesini (birth cluster) terketmiş’ bir yıldız. Kısaca, etme-bulma dünyası (evreni) …! (Güneş’in bu kadar (5300 C) kızgın olması bu yüzden olabilir !)
Araştırmacılar, Gezegen 9 bir gün keşfedilirse, bunun, ‘Güneşin bir yol arkadaşı mevcuttu’ teorisini daha da güçlendireceğini söylüyor. Gezegen 9, Güneşi terkeden yol arkadaşının geride bıraktığı bir ‘hatıra’ olabilir !
Hele bir bulunsun, ‘ elementel-soybağı’nı belirlemek zor olmayacak…
Yararlanılan Kaynaklar:
(Günün seçimi)