India Express B737-300.
(Kaynak: avherald.com)
India Express
Pegasus
Kaza 7 Ağustos 2020’de meydana geldi. Yoğun gündem içinde fazla dikkat çekmedi…
Hindistan’ın India Express Havayollarına ait bir Boeing 737 tipi uçak, 184 yolcu ve altı kişilik uçuş ekibiyle 10 Numaralı piste inişte, pist dışına çıkarak (overrun) bir vadiye yuvarlandı, kısmen parçalandı. Meydana gelen bu kazada uçağın iki pilotu ve 15+3 yolcu hayatını kaybetti. Diğer yolcuların büyük bölümü, farklı seviyelerde yaralandı.
Bu uçak, IX-1344 Uçuş Numarasıyla, Dubai’den Hindistan’ın Calicut şehrine uçmaktaydı. Kaza Kozhikode Havaalanına inişte, saat 19:41’de meydana geldi. Kısaca, bu kaza, yoğun yağmurun devam ettiği bir ortamda meydana geldi. Yetkililer kaza anında görüşün 2000 metre kadar olduğunu söylediler.
Uçuş Kulesi görevlileri uçağın inişte, pistin ilk iniş hattını (treshold) ancak 1000 metre kadar geçtikten sonra piste temas ettiğini söyledi. Bu, pilotların uçağın iniş takımlarını piste temasta geç kaldıkları anlamına gelmekteydi…
Kule görevlisi, uçağın pist dışına çıkabileceğini hissederek, ‘Acil Müdahale’ (yangın söndürme / ilkyardım) ekibini gecikmeden uçağın peşinden olay mahalline sevketmiş !
Yetkililer, uçakta, inişten vazgeçmesi (pas-geçme) ve başka bir hava alanına yönelmesi için yeterli yakıtının mevcut olduğunu söylüyor.
Uçağın hayatta kalan yolcularından biri, gerçekleştirilen bir ‘inişten vazgeçme’ teşebbüsünden sonraki ikinci iniş denemesinde, uçağın beklendiği şekilde yavaşlatılamadığını, fakat hızlandığını söylemiş ! Pilotlar tekrar havalanmayı denemiş olabilir…
Bu uçağın uçuşunu takip eden ADS-B verisinde, pilotların, ilk iniş teşebbüsünde 28 numaralı piste (aynı pistin diğer yönü) inmeyi denedikleri, ancak, bu inişten vaz geçerek, 20 dakika kadar sonra, ikinci piste iniş teşebbüsünde bulundukları anlaşılmış. 10 numaralı pistin bittiği bölgede, 35 metre derinlikte bir vadi mevcuttu.
*
Bu kazanın da, 5 Şubat 2020’de, Sabiha Gökçen Havaalanında meydana gelen Pegasus Boeing 737 kazasıyla dikkat çeken bir benzerliği mevcut; hem pistin konumu, hem de kazanın meydana gelişi açısından.
Her ikisinde de elektrikli / yağışlı bir hava mevcuttu. Her iki pistin sonunda da, arazi ani olarak alçalmaktaydı. Her ikisinde de, ‘inişte ısrar’ söz konusuydu. Her ikisinde de, uçak piste geç teması ettirilmişti (indirilmişti); pistin mevcut uzunluğu emniyetli bir şekilde kullanılmamıştı. Haliyle, her iki uçak da, nispeten benzer şekilde, pist dışına çıkarak, parçalandı.
Sonuç olarak, ‘havacılık tarihi bir defa daha tekerrür etmişti’…!
Yararlanılan Kaynaklar:
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.