Çin, uzaya roket fırlatmalarında biraz özensiz davranmakta…
Çin’in fırlattığı bazı roket parçaları, sık sık olmasa da, insanların yaşadığı ortamlara düşerek, tehlike yaratmakta. Bu konuyu bu sitede daha önce de duyurmuştuk.
Bunlardan biri, 15 Kasım 2016’da, Myanmar’da açık arazide bulunan işçilerin çadırlarının yakınına düşmüştü. Sonuncu ‘düşme olayı’ 7 Eylül 2020’de meydana geldi.
9 Eylül 2020’de yayımlanan bir haberde, Çin’in 7 Eylül 2020’de fırlattığı bir roketin birinci kademesinin, fırlatılıştan sekiz dakika kadar sonra bir okul yakınına düştüğü duyuruldu.
Long March 4B roketinin birinci kademesi (booster), Çin’in güney batısındaki fırlatma istasyonunun (Taiyuan Satellite Launch Centre) 480 km kadar uzağındaki bir yerleşim yerine (Lilong Köyü; Gaoyao Town düştü. Roket kademesinin düştüğü yerin yakınında bir okul mevcuttu.
Bu olay üzerine yapılan resmi açıklamada, ‘roket parçasının, yerleşim yerinin uzağına, dağlık bölgeye düştüğü’ beyan edildi, gerek Çin halkını ve gerekse Dünya halklarını ‘aptal’ yerine koyarak…!
Neyse ki, bu düşüşün video kaydı gerçekleşmişti; havacılık-uzay meraklıları işin aslını öğrenebilecekti…
Bu roket uzaya beraberinde, arazi ölçümü / incelem amaçlı bir gözlem uydusu taşıdı. Dünyaya düşen roket kademesi, roket sistemi henüz atmosfer içinde yol alırken, itiş görevini tamamlayarak, çok-kademeli itiş sisteminden ayrılan birinci roket kademesiydi.
Atmosfer içindeyken ayrılan bu kademelerin ulaşabildikleri sınırlı (düşme) hızları sebebiyle, atmosferde yanarak yok olmaları mümkün olamaz. Yere, genelde, bütünlüklerini koruyarak düşerler. Tehlike bu yüzden ortaya çıkar…