Uranüs, Mars’a yakın konumda.
(Kaynak: SkySafari App.; space.com)
Uranüs’ü çıplak gözle görmenin tam zamanı…!
Joe Rao’nun space.com’da, 11 Eylül 2020’de yayımlanan haberinde, Uranüs’ün, Marsın yardımıyla, bu gecelerde (saat 11:30-04:00 arasında), çıplak gözle gözlenebileceği duyuruldu.
Uranüs’ün gökyüzünde görünebileceği koordinatlar (yaklaşık olarak) aşağıdaki haritada gösterildi. Yine de, bu gezegeni görebilmek için, yeteri kadar karanlık bir ortamda gözlem yapmak gerekiyor.
Şüphesiz, çıplak gözle gözleyemeyenler, dürbünle gözlemi veya fotoğraf çekmeyi deneyerek de, bu meraklarını-bir şekilde-giderebilir.
Her zaman belirttiğimiz gibi, gece fotoğrafçılığında mutlaka, rüzgardan etkilenmeyecek bir ortamda, üç-ayaklı sehpa (tripod) ve poz süresi kontrol edilebilir bir kamera kullanmak gerekir. Ayrıca, farklı poz süreleriyle birden fazla fotoğraf çekimi de önerilir.
Uranüs, atmosferi mavimsi görünen, bu sebeple yıldızlardan ayırt edilebilen bir gaz gezegen. Gökyüzü meraklıları için bu gezegeni ilginç kılabilecek bir husus, diğer iç-gezegenler gibi, çıplak gözle kolayca gözlenememesi…
Uranüs’ün, NASA’nın Voyager aracıyla 18 Aralık 1986’da alınan görüntüsü.
(Kaynak: NASA/JPL-Caltech)
Uranüs (biraz da Merkür !), ancak, uzay meraklılarının özel gayret göstererek, çıplak gözle gözleyebileceği bir gezegen. Bu gezegeni görmeyi başaracaklar, gözlerinin gözlüksüz veya gözlükle, yeterince iyi gördüğünden emin olabilir.
Uranüs bugünlerde Dünyadan 2.8 milyar km uzakta… Bu gezegen, Güneşin etrafındaki bir dolanışını 84.4 yılda tamamlar. Güneş Sisteminin üçüncü büyük gezegeni olan Uranüs, ekseni etrafındaki dönüşünü 17.2 saatte tamamlar. Uranüs’ün 27 uydusu ile, dokuz ince halkasının varlığı (1978’de) belirlendi.
Uranüs’ün kayalık-buzlu bir çekirdeği ile, çekirdeğini saran su, metan ve amonyaktan oluşan, sıvı bir mantosunun (mantle) varlığı belirlendi. Atmosferi ise hidrojen ve helyumdan oluşmakta.
Uranüs, Güneş Sisteminde, (-) 224 santigrad derece sıcaklığıyla (soğukluğuyla), atmosferi en soğuk olan gezegen… Uranüs, bir anlamda, yan-yatmış bir gezegen… Bu ‘devrilmenin’, onun geçmişte başka bir gök cismiyle çarpışmasına bağlanmakta…
Uranüs’ü 1781’de keşfeden astronom William Herschell, bu keşfiyle İngiltere Kralı George III’ün himayesini ve yaşam boyu maddi desteğini kazanmıştı !
Yararlanılan Kaynaklar:
https://www.space.com/uranus-neptune-skywatching-september-2020.html
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.