Güneşin, lekesi etrafındaki, yüzeyi.
(Kaynak: universetoday.com)
Matthew Cimone, 10 Eylül 2020’de, universetoday.com’da yayımlanan yazısında bize Güneşin en net çekilen fotoğrafını gösterdi. Yüzeyi, suyunu tam olarak çekmemiş ‘bulgur pilavı’ gibi…! Sıcaklığını ve diğer çevresel etkileri bir tarafa bırakacak olsak, sanki üzerinde batmadan yürünebilecek gibi…; esnek görünümlü bir yüzey…!
Bu görüntü, Avrupanın güçlendirilen GREGOR Teleskobuyla alındı.
Kanarya Adalarındaki Teide Gözlemevinde 2012’den beri kullanımda olan ve yakın geçmişte ‘görme bozukluğu’ yaşadığı için bakıma alınan bu teleskop, yeni nesil Güneş gözlem teleskoplarından biri.

Gregor’la alınan Güneş Lekesi görüntüsü.
Bilim insanları Güneş gözlemlerinin önemli olduğunu söylüyor. Güneş patlamalarının yol açtığı rüzgarlar Dünyadaki elektrik dağıtım hatları başta olmak üzere, yörüngedeki uydulara zarar verebildiği belirlendi. Eylül 1959’da meydana gelen Carrington Olayı, Güneş rüzgarları sebebiyle yaşanan olayların en büyüğüydü.
Böyle bir fırtına, 2012’de Dünyanın yakınından birkaç gün farkla geçti. Dünyaya denk gelse, elektrik-elektronik sistemlerde milyarlarca dolarlık zarara sebep olabilirdi.
GREGOR gibi Güneşi gözleyen teleskoplarla ve uydularla, bu olası fırtınaları, olası hasarları minimuma indirebilmek için, önceden belirlenmeye çalışılmakta.
Hubble Uzay Teleskobunda da, 1990’da yörüngeye yerleştirildiğinde, ‘görme bozukluğu’ belirlenmişti. Bu kusuru 1993’te ilave ekipman eklenerek giderilmişti.
Yararlanılan Kaynaklar:
A Sunspot, Revealed in Incredible Detail by Europe’s Newly Upgraded GREGOR Telescope