
(Kaynak: NASA, universetoday.com)
Evan Gough’un universetoday.com’da, 15 Ekim 2020’de yayımlanan haberinde, Venüsün atmosferinde, bu defa da amino asit olan ‘glisin’in (gylicene) belirlendiği duyuruldu…!
Venüs araştırmacıları, kısa bir süre önce, Venüsün atmosferinde ‘Fosfin’ (Phosphine; PH3) moleküllerinin varlığını belirlediklerini ileri sürmüşlerdi…
Bu yeni keşif haberi Hindistan’dan geldi… Araştırma ekibinden Arijit Manna, (Midnapore College, West Bengal, India), varlığı belirlenen Glisin’in beşyüz amino asitten biri olduğunu, genetik kodda bunlardan sadece yirmisinin mevcut olduğunu söyledi.

(Kaynak: NEUROtiker , universetoday.com)
Bilim insanları, amino asitlerin ‘yaşam-izi’ (biosignature) olmasa da, yaşamın yapı taşlarını oluşturduğunu söylüyor… Kısaca, yaşama (proteine) ulaşmak için ipuçları…! Dünyada oluşan ilk ‘organik’ moleküller…Glisin, protein’lerin ve diğer organik moleküllerin gelişimi için gerekli olan maddeler…
Şili’deki ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) teleskop ağını kullanan araştırmacılar, spektroskopi yöntemini kullanarak bu keşfi gerçekleştirdi.
Araştırmacılar, yaşamla ilşkilendiriln bu molekülleri Vesüsün üst atmosferi içinde belirlemekte… Venüsün yüzeyi mutfakta kullanılan bir fırından çok daha sıcak (460+ santigrad) olsa da, üst atmosfer (43-60 km) bölgesindeki ortam sıcaklığı mikrobik yaşamı barındırabilecek (-1/+93 santigrad derece) bir sıcaklıkta… Bu sebeple, araştırmacılar, mikrobik seviyede de olsa, bu bölgede yaşamın var olabileceğini düşünüyor…! Tüm çabalar bunu ispatlayabilmek için…
Bir başka araştırma grubu, Eylül 2020’de, Venüsün atmosferinde Fosfin (Phosphine) meleküllerinin varlığını belirlediğini duyurmuştu. Yine de, çok büyük miktarda enerji gerektirse de, Fosfin’in kimyasal yöntemle de sentezlenebileceği söyleniyor… Kısaca, belirlenecek her Fosfin gazı mutlaka biyolojik kaynaklı olmayacak… (Marsta metan gazının mevcut olduğunun belirlenmesi, İneklerin varlığına bir kanıt teşkil etmemesi gibi…!)
Fosfin gazının varlığı, daha önce, büyük enerjinin mevcut olduğu Jüpiter ve Satürn atmosferinde de belirlenmişti….Venüs’teki durumu farklı kılan şey, Venüste, Fosfin sentezleyecek seviyede enerjinin mevcut olmaması…

(Kaynak: Truong et al, universetoday.com)
Bazı araştırmacılar ise, Venüs atmosferindeki Fosfin’in, gezegenin manto (mantle) bölgesinde oluşabilecek Fosfin’in, volkanik aktiviteler sonunda atmosfere taşınmış olabileceğini düşünüyor. Fosfin gazı kolayca bozunabilen bir özellikte olduğundan, araştırmacılar, bugünlerde belirlenen bu gazın Venüs atmosferinin üst katmanlarındaki mikrobik yaşam tarafından sürekli üretiliyor olması gerektiğini düşünüyor; tıpkı, Marstaki metan üretimi gibi…

(Kaynak: European Space Agency/J. Whatmore; universetoday.com)

(Kaynak: Manna et al, universetoday.com)
Araştırmacılar Miller ve Urey, 1953’te, su, metan, amonyak ve hidrojen ile elektrik akımı kullanarak, gerçekleştirdikleri bir (istikşafi’!) deneyle, (‘askıda’ !) karmaşık organik moleküller sentezleyerek, yaşamın yapı taşlarının nasıl oluşmuş olabileceğini (sonra da, kazandıkları Nobel’i) göstermişlerdi.

(Kaynak: Carny at Hebrew Wikipedia; universetoday.com)

(Kaynak: NASA; universetoday.com)
Venüsün atmosferinde yaşam izi henüz belirlenemedi… ‘El’in araştırmacıları, bir gün, mikrobik düzeyde de olsa, Venüsün atmosferinde, ‘askıda’ bir yaşamın varlığını ispatlayabilir…
Biz, ‘istikşafi edebiyatını’ sürdürmeye devam edelim…!
Yararlanılan Kaynak:
(Günün seçimi)
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.