
IC 5063’ün merkezinden gerçekleşen ışıma ve gölge bölgeleri.
(Kaynak: NASA / ESA / Hubble / STScI / W.P. Maksym, CfA.; sci-news.com)
Hubble Uzay Teleskobuyla, gökada IC 5063’ün merkezindeki Kara Deliğin Madde Toplama Diskinin (Torus) gölgesi görüntülndi…!
Sci-news.com’da, 23 Kasım 2020’de yayımlanan haberde, NASA/ESA Uzay Teleskobunu kullanan astronomların, gökada IC 5063’ün merkezinden yayılan ışık ile, bu ışığın perdelendiği bölgenin (gölge bölgesi) görüntüsü alındı… Aktif bir gökada olan IC 5063, 156 milyon ışık yılı uzaklıkta ve güney yarıküre gökyüzünde görünen Indus Takımyıldızı içinde…
Araştırmacılar, fotoğrafta görünen gölgenin, IC 5063’ün merkezinde bulunan Kara Deliğin etrafını saran simit şekilli toz bulutunun uzay tozu üzerine düşürdüğü gölge olduğunu söylüyor. Kara Deliğin olay ufku bölgesinde meydana gelen ışıma, bu ‘toz-simidi’nin (torus) boşluklarından geçerken, ışığın engellendiği bölgeler ise, uzay-arka planında gölge bölgeleri oluşturmakta…

Harvard & Smithsonian Center for Astrophysics’ten astronom Dr. Peter Maksym, böyle bir görüntüyle ilk defa karşılaştıklarını söyledi.
Daha önce, NASA’nın Chandra X-ışını Gözlemeviyle, benzer Kara Deliklerin etrafındaki madde-simitlerinden sızan x-ışınları belirlenmişti…. Bu ışık sızmalarının, bu toz/madde örgüsü şeklindeki simitlerinin burulması (wrapping) sebebiyle ortaya çıkabileceği düşünülüyor.

Bu keşfi ilginç kılan şey, keşfin bilim insanları tarafından değil, bir amatör artist tarafından keşfedilmiş olması…! Bu keşfi yapan Judy Schmidt (Modesto, California, ABD), 2019’da, IC 5063’ün Hubble ile alınan görüntülerini işlerken, bu keşfi gerçekleştirdi…! Orijinal görüntülerde bu ışıklı-gölge bölgeleri görünmemekteydi…

Yararlanılan Kaynaklar:
http://www.sci-news.com/astronomy/hubble-shadow-supermassive-black-hole-torus-09076.html
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.