
Yukarıdaki fotoğrafta, bu kapsül (orta-üstte) ve kuru ağaca/çalıya asılmış paraşütü görülüyor…
Dün yapılan duyuruda, Hayabusa-2’nin halen, asteroid 1998 KY 26’ya yönelerek, yoluna devam ettiği duyuruldu. Aracın bu gök cismine ulaşması 11 yıl kadar sürecek…Başarılı olunursa, araç bu gök cismine cismine 2031’de varacak… Bu yeni hedef göktaşının boyu çok daha küçük; 30 metre kadar… RYUGU’nun boyu ise 865 metre kadardı…

RYUGU (sağdaki)
Avustralyaya başarıyla inen ve sağlam bir durumda olduğu gözlenen bu kapsülden, incelemeler için yeterli miktarda numune çıkması bekleniyor…
Kapsül Avustralya’da açıkacak ve bu taş-toz numunesi öncelikle Japon ve Avustralyalı bilim insanları tarafından incelenecek… Daha sonra da, uluslararası incelemeler ve analizler için diğer ülkelere de gönderilecek…!
Japonya’nın daha önce, asteroid gönderdiği Hayabusa-1 aracı çok az miktarda numune getirebilmiş, bu uçuş-görevinin başarısı tartışma konusu olmuştu…!
Umarız, Hayabusa-2’nin getirdiği numune miktarı bu tartışmaları unutturur… Hayabusa-2, asteroid RYUGU’ya gitmek üzere 2014’te yola çıkarılmıştı…
NASA’nın (ABD’nin) OSIRIS-REx aracı da, asteroid Bennu’dan ‘döke-saça’ (!) topladığı taş-toz numunelerini Dünyaya getirmekte…
(Günün seçimi)
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.