Dünyaya yaklaşan asteroid ne kadar ‘Dev’…? (How big is the ‘asteroid-piece’, 2021 AF8…?)

NASA duyurdu: Dev asteroit Dünya'ya hızla yaklaşıyor
Dünyaya yaklaşan değil, düşmekte olan bir göktaşı…! (Temsili)

Haber 5 Nisan 2021’de iç ve dış basında yer aldı… Habere göre NASA, Dünya yakınından geçecek bir ‘asteroid-parçası’nı belirledi…Bu ‘yakın-geçiş’ 4 Mayıs 2021’de gerçekleşecek… Kısaca, inşaat yapanların, binalarının çatısını kapatmak için henüz zamanları var…!

Bu asteroid-parçasının bir futbol sahası büyüklüğünde olduğu hesaplandı. Dünyaya yaklaşacağı mesafeye bakılarak ‘büyük’ olarak nitelenebilir… Bazı kaynaklarda, bu gök cisminin boyunun 260-580 metre kadar olabileceği ileri sürüldü… Bu gibi gök cisimlerinin boyları, ‘küçüklükleri sebebiyle, yaklaşık olarak ölçülebilmekte/hesaplanabilmekte…

Peki, Dünyaya ne kadar yaklaşacak…?

NASA astronomları bu gök cisminin 3.4 milyon kilometre kadar yaklaşacağını hesaplamış…; Dünya-Ay mesafesinin on katı kadar bir mesafe…

2021 AF8 olarak kaydedilen bu gök cismi, bazı iç/dış basında ‘Dev’ olarak nitelenirken, Astronomi Kaynaklarında ‘Çok Küçük’ olarak nitelenmekte… !

Bu görselin boş bir alt özelliği var; dosya ismi: image.png

 İç basınımızda, NASA yetkilisinin beyanına dayanarak, bu gök cisminin ‘Uzaydaki Nesnelerin Yüzdedoksanından Daha Büyük’ olduğu beyan edilmiş. (Uzaydaki cisimlerin tamamını henüz sayamamıştık, ama, neyse…!) Ana Asteroid Kuşağındaki tüm asteroid parçalarının sayısı dikkate alındığında bu niteleme doğru…! (Salgına ve buna dayalı ekonomik sıkıntıların da etkisiyle, uzay araştırmalarına olan ilginin azaldığı bugünkü Dünyada, olayları (ve de sayıları) abartmada NASA yetkilileri neden farklı davransın ki…?)

NASA astronomları bu gök cisminin Apollo sınıfından olduğunu da söylemiş… Apollo Grubu, Güneşle Ana Asteroid Kuşağı arasında, elips bir yörüngede dolanan bir asteroid grubu… Belirlenen bu gök cismi, mevcut yörüngesinin Dünyaya yakınlığı sebebiyle, ‘Potansiyel Olarak Tehlikeli’ olarak sınıflanan gök cisimlerinden biri…; ilgi çekmesi bu yüzden…

Astronomlar, bu gök cisminin Güneşin etrafındaki dolanma periyodunu 2.87 yıl olarak belirledi… Bu gök cisminin, gelecek yıllarda, Dünyanın daha da uzağından geçeceği anlaşılıyor…

Bu gibi gök cisimleri, genelde, çıplak gözle gözlenememekte… Belki, fotoğraf çekimiyle belirlenebilir… Bu konu, ‘astrobilgi.org’a bizden bir ‘ev ödevi’ olsun… !

Onlar, bu gözlemi belki gerçekleştirebilir…

Yararlanılan Kaynaklar:

https://www.karar.com/nasa-duyurdu-dev-asteroit-dunyaya-hizla-yaklasiyor-1611719

https://www.spacereference.org/asteroid/2021-af8

https://astronomy.swin.edu.au/cosmos/a/apollo+asteroids#:~:text=Apollo%20asteroids%20are%20Near%20Earth,crossing%20and%20Potentially%20Hazardous%20asteroids.

%d blogcu bunu beğendi: