Eğitim Uçağı neden düştü…?(Why KT-1 Trainer Aircraft accident happened…?)

(Güncelleme: 10.4.2021)

Bu kazanın bir motor arızası sebebiyle meydana geldiği hususunda bir görüş/iddia mevcut…!

http://www.xinhuanet.com/english/2021-04/09/c_139869697.htm)

Bugünkü haberlerde, KT-1 tipi bir eğitim uçağımızın Foça açıklarında, denize düştüğü duyuruldu… Bu kazanın NF-5 kazasından hemen sonra gerçekleşmiş olması, haliyle, kamuoyunda her zamankinden fazla merak uyandırdı…

*

Neyse ki, bu uçakta bulunan iki pilot, uçağın denize düşmesinden/temasından önce uçaktan atlamayı başardılar; birinin durumu ciddi olmak üzere, yaralı olarak kurtuldular…

Öncelikle, bu kazayı yaşayan pilotlara ve yakınlarına ‘geçmiş olsun dileklerimizi’ sunarız…

*

Meydana gelen bu kazayla ilgili olarak, You Tube’de birçok video yayımlandı. Yine de, bu kazanın neden meydana geldiği hususunda, NF-5 kazasında olduğu kadar yeterli bilgi mevcut değil… Belki, daha sonraki süreçte, yorum yapmayı mümkün kılacak, yeni video görüntüleri yayımlanabilir. Haliyle, yeni bilgiler edinildiğinde bu sitede paylaşılacaktır…

*

Yayımlanan bu haber-videolarında bazı açıklamalar/hususlar dikkatimizi çekti… :

Bunlardan birincisi: Pilotları denizden kimin kurtardığı hususuydu…?

Bazı video’larda, denize inen pilotları çevredeki Balıkçıların kurtardığı söyleniyor. Bazı video görüntüleri de, bu beyanı desteklemekte… Doğal olanı da bu; çevrede Balıkçı Tekneleri mevcuttu…Resmi makamlar yarafından kamuoyuna açıklanan beyanda, pilotların arama-kurtarma ekibi tarafından kurtarıldığı beyan edilmişti…!

Haliyle, akla gelen ilk sorulardan biri: Bu kaza neden meydana geldi…?

Bu konuda ‘rivayetler muhtelif’…! Aşağıdaki videonun 1. dakikasından itibaren, Sayın Yorumcu, kaza sebebinin ‘Elektronik Harp’ olabileceğini söylemiş…! Biz, ne demek istediğini anlamakta-biraz-zorlandık…

Yaralı Pilot’un sedye ile taşınışı izlenince, (aşağıda) ‘Acaba, bir ambulans helikopter pilotları sahilden alamaz mıydı… sorusu akla geliyor…!

(Pilotlardan birinin sedyeyle taşınması.)

(Yetkili Makamın kazaya yönelik açıklaması.)

Bir video-yorum’dan, pilotların ikisinin de kıdemli personel olduğu anlaşılıyor… (Uçuş Sertifikası yenileme kontrolu/eğitimi…)

Uçak Foça açıklarındaki İncir Adasının batısına düşmüş, pilotlar ise doğusunda denize inmiş…

‘Ahaber’ gerek NF-5 kazası ve gerekse bu kaza hakkında verdiği ‘güvenilir’ bilgilerle dikkatimizi çekti…’

You Tube’de Havacılıkla-ilişkili haber-yorum videoları mevcut olan Sayın T. Özbek, bu kazayla ilgili olarak hazırladığı aşağıdaki videoda (2:34. dakikadan itibaren) bu kazanın bir Motor Arızası, Kumanda Kitlenmesi gibi bir başka arıza veya ‘anormal duruma girme’ gibi sebeplerden meydana gelmiş olabileceğini söylemiş… Burada, ‘anormal duruma girme’ olayının uçakta bir arızanın meydana gelmediği durumlarda da gerçekleşebilen bir ‘uçuş olayı/durumu’ olduğunu vurgulayalım.

Ancak, Sayın Özbek’in pilotların kurtarılma şekliyle ilgili açıklaması haber-videolarıyla uyumlu görünmedi…; bu videoları izlememiş olabilir…!

Kazaya yönelik olarak, kendisinden (aşağıdki video’da) görüş alınan Sayın E. Karakuş, kaza hakkında yeterli bilgisinin mevcut olmadığını vurgulayarak ve haklı olarak, spekülatif açıklamalar yapmaktan kaçınmış.

Yine, kendisinden görüş alınan akademisyen Sayın M. H. Caşın, uçağın bir ‘arızadan dolayı’ düştüğünü kesin bir dille iddia etmiş…! Sayın Caşın, devamında, bu uçağın ‘ileri bir teknoloji ürünü olduğunu’ da vurgulayarak ve ‘kimsenin şüphesi olmasın’ deyerek, sözünü sürdürmüş…; ancak, ‘kimin/neden şüphe duymaması gerektiği’ hususuna bir açıklama getirmemiş…! ‘Zaman doldurma’ amacına yönelik olabilecek uzun konuşmasını sürdürmüş…; pilotlarımızı kazalardan korumak için neler yapılması gerektiği hususunu-biraz-‘es geçerek’…! Haliyle, KT-1’lerden bahsederken, ‘bunlar arada alınmış uçaklardır’ derken neyi kastettiğini anlama imkanımız olmadı…!

Şüphesiz, bu (aşağıda) haber-videolarında, ‘kaza sebebinin/sebeplerinin’ henüz bilinmediğini, hamasi konuşma yapmadan, söyleyebilen gazeteciler de mevcut…!

Sonuç olarak,

meydana gelen bu kazanın muhtemel sebeplerinden biri olarak, uçakta bir motor arızası mevcut ise, uçağın enkazını denizden çıkarıp, incelemek kaydıyla, bunu doğrulamak mümkün ve nispeten kolay olabilir…

Sayın M.Özbek’in-bir olasılık olarak-vurguladığı ‘kumanda kilitlemesi’, daha ziyade 1970-1980’li yıllarda gündemde olan (gündemde tutulan !) bir ‘kaza sebebiydi’… Daha sonraki yıllarda, kaza incelemeleri hususundaki imkanlar-nispeten-gelişince, hele, uçaklardaki bazı aviyonikler kaza incelemelerinde ‘bilgi-kaynağı’ olarak kullanılmaya ve kaza incelemelerindeki kalite artmaya başlayınca, bu ‘kumanda kitlemesi’ olayları-neredeyse-kendiliğinden yok oldu…!

‘Uçuşta Anormal Duruma Girme Olayı’ zaman zaman yaşanan bir durumdur/kaza sebebidir…. Uçak ne kadar modern olursa olsun, bu ‘kaza sebebi’ varlığını sürdürmeye devam edecektir…! Bunun, meydana gelen bu kazayla bir ilişkisinin mevcut olup olmadığı ise, ancak, titiz ve tarafsız bir incelemeyle/araştırmayla ortaya konabilir…

Kazalar ‘hamasi söylevlerle’ önlenemez… Uçuş Emniyeti Sahasında, toplumsal duyarlılık geliştirilemediği/güçlendirilemediği (ve gerekli yasal değişikliklerle desteklenemediği) sürece, kazaların oluş tipinde bir değişme beklenmemelidir; sadece, kazaya uğrayacak uçak tipleri değişecektir…!

%d blogcu bunu beğendi: