Sebep: ‘Park Freni’nin unutulması…(Cause: Parking Brake…!)

Farmington’da 2 Eylül 2021’de meydana gelen Citation 560 XL uçak kazasının Ön raporu yayımlandı…

Bu rapordan anlaşıldığına göre, bu kazaya Pilotların kalkıştan önce, Park Frenini devreden çıkarmayı unutmaları sebep oldu…! (Haliyle, Otomobillerdeki gibi, Uçaklarda da Park Freni mevcut… aynı amaçla ve aynı kullanım şekliyle…)

Robertson Field Airport’tan (Plainville, Connecticut, ABD) Dare County Regional Airport’a (Manteo, North Caroline, ABD) gitmek için kalkışa başlayan uçak, kalkıştan hemen sonra, yükselişini sürdüremeden, rotadan saparak, pist yakınında bulunan bir Fabrika Binasına çarpmış, bu kazada, uçakta bulunan (ikisi pilot) dört kişi hayatını kaybetmişti… Çevrede ve Fabrika Binasında bulunan dört kişi de yaralanmıştı…

Bu uçağın kalkışını izleyen görgü şahitleri (whitness) bu uçağın her zaman gözlenenden daha düşük hıza sahip olduğunu söylemişti…

Uçağın sağ motor tarafından bir Yüksek Enerji Hattı Direğine çarptığı gözlendi…; daha sonra da, alçalarak Fabrika Binasına çarptı…

Pistte yapılan incelemede, bu uçağa ait ana tekerlek izlerinin mevcut olduğu da görüldü…

Uçağın pisti terkettiğinde hızı 120 Knots, elevatör açısı da +17 derece kadardı (maksimum değer)… Ancak, uçağın yunuslama (burun) açısı çok düşüktü… Pisti terkedince, uçağın Yunuslama Açısı birden +22 dereceye yükseldi (önceden verilmiş kumanda sebebiyle) …; Stol İkaz Sistemi (Stick Shaker) devreye girdi… Uçak Stol oldu…! Uçağın hızı ise, sadece, 123.75 Knots’a kadar yükselebilmişti…, ki, bu uçağın normal tırmanışı için yetmeyecek kadar düşük bir hızdı…

*

Daha fazla ayrıntıyı öğrenmek isteyenler aşağıdaki Raporu okuyabilir…

*

Neticede…, bu kazanın sebebi, Pilotların Park Freninin devrede olduğunu farketmemiş/unutmuş olmaları… Bu kadar basit…!!! (Muhtemelen, Yardımcı Pilot bu durumdan habersizdi…!) Pilotlar yeterince tecrübeliydi…!

Şüphesiz, bu kazaya yol açan sebeplerin önlenmesi için, FAA (Federal Aviation Administration) uçak tasarımı, eğitimi ve Kontrol Listesi (Check List) Hazırlanma/Kullanımı ilişkili bazı yeni kurallar getirecektir… Ancak, ‘giden gittiğiyle kalacak’…!

Bizler, NTSB (ABD Ulaştırma Kazaları İnceleme Kurulu) sayesinde ve kazanın oluşundan sonra, bir ay bile geçmeden, bu bilgilere ulaşabildik…; kötü mü oldu…?

Ne deyelim;…’Kırık Kolu Yen İçinde Gizlemeyi’ bir ‘marifet’ sayanlar utansın…!

Yararlanılan Kaynaklar:

%d blogcu bunu beğendi: