C/2021 A1 Leonard… yaklaşıyor…! (Comet A1 Leonard brightens in December…!)

Comet A1 Leonard

C/2021 A1 Leonard

David Dickinson’un, universetoday.com’da 24 Kasım 2021’de yayımlanan haberinde, Kuyruklu Yıldız ‘C/2021 A1 Leonard’ın parlaklığının bu Aralık ayı içinde artacağı duyuruldu…

Hemen belirtelim, ancak bir Dürbünle veya Teleskopla gözlenebilecek olan bu gök cismini çıplak gözle görmek mümkün olamayacak…!

Bu gök cismini, astronom Gregory J. Leonard (Mount Lemmon Observatory, Tucson, Arizona, ABD) yaklaşık bir yıl kadar önce, 5 AU uzaklıkta (Jüpiterin ötesinde) ve +19 kadir parlaklıktayken keşfetmişti…

Yapılan gözlemler ve hesaplamalar sonunda, bu Kuyruklu Yıldızın 80,000 yıl süren bir yörüngede dolanmakta olduğu duyuruldu… Yani…, bir önceki geçişini 80,000 yıl önce yapmıştı… (Naendertal İnsanların Avrupada, henüz , yaşamakta oldukları dönemde…!) Astronomlar, bu gök cisminin, bu yılbaşında gerçekleşecek olan ‘Güneşe-yaklaşması’ndan sonra Güneş Sisteminin dışına çıkmak üzere yönlendirileceğini (fırlatılacağını) söylüyor…! (Kısaca, bir daha geri gelmeyecek…!)

Bu gök cismi, yörüngesinin Güneşten en uzak noktasına (3500 AU; Oort Bulutunun içine girince sağda bir yer !) 35000 yıl kadar bir süre önce ulaştı… (Kızılderililerin, Amerika Kıtasına henüz ayak basmasından önce…) Güneşe en yakın noktası olacak 0.62 AU (0.62 x 150 Milyon km; Merkürün Güneşe olan uzaklığından daha fazla uzak, Venüs’ten daha yakın olacak bir bölgeden) ) uzaklıktan ise 3 Ocak 2022 (Saat TSİ 04:33’te !) geçecek…

A1 Leonard’ın hesaplanan yörüngesi. (Kaynak: universetoday.com)

Astronomlar bu gök cisminin parlaklığının +4 Kadire (Magnitude) kadar büyüyebileceğini (parlayabileceğini) hesaplamakta… Bu parlaklık seviyesi, ancak, ‘keskin bir göz’ün (teleskop/dürbün kullanmadan, yeterince karanlık bir ortamda) bu gök cismini görebilme şansının olabileceği anlamına gelmekte…!

Bu gök cismi, Dünyaya en fazla yaklaşacağı 0.233 AU uzaklıktan 12 Aralık 2021 sabahı (Gündoğumundan önce) geçecek…

A1 Leonard: 13 Kasım 2021’deki görünümü (Kaynak:  Hisayoshi Kato; universetoday.com)

Leonard, halen, Kuzey yarıkürede, Gündoğumundan önce gözlenebilen takımyıldız Canes Venatci içinde (hizasında) yer almakta…

Bu Kuyruklu Yıldız, 15 Aralıktan sonra, Günbatımından sonra, güney ufkuna yakın konumda gözlenmeye başlanacak… Daha sonra da Piscis Austrinus Takımyıldızına doğru yükselerek sönükleşecek… (Sabah uykusuna kıyamayanlara duyurulur…!)

A1 Leonard’n Aralık 2021 gecelerinde, Saat 22:00’daki konumları. (Kaynak: Starry Night)

Kuyruklu Yıldızın parlaklık değişimi. (Kaynak: universetoday.com)

Kuyruklu Yıldızlar Dolara benzer, ne zaman ‘ani olarak’ parlayacağını kestirmek-biraz-zordur…! Sürprizler yapması her zaman olasıdır… (Genelde olumsuz yönde…!)

‘C/2021 A1 Leonard’ teleskop alarak gözlem yapmayı düşünenler için iyi bir aday (başlangıç) olabilir…

Neyse…, bir sonraki geçişte gözlerim…diye düşünecekler için tekrar hatırlatırız…: ‘Doların düşüşünden daha *uzun bir süre’ beklemeniz gerekebilir…!

(*Belki, Oort Bulutundan çıkmaya çalışırken, başka bir gök cismi (mesela, 9. Gezegen) tarafından saptırılıp, Güneşe doğru tekrar yönlendirilebilir…!)

*

AstroBilgi ekibi… ‘Hodri Teleskop’…

C/2021 A1 Leonard… Sizi bekliyor…!

Yararlanılan Kaynak:

%d blogcu bunu beğendi: