Elon Musk’ın son uydularının bir kısmı ‘*bap’ oldu…! (A geomagnetic storm just doomed 40 Starlink internet satellites…!)

Satellites like SpaceX's Starlink will 'fundamentally change' astronomy in  a bad way - CNET

Tariq Malik’in space.com’da dün yayımlanan bir haberinde, SpaceX Firmasının Dünya yörüngesine 3 Şubat 2022 günü yerleştirdiği 49 mini-uydudan 40 kadarının, ani gelişen bir Güneş Rüzgarı sebebiyle, planlanan yörüngeye oturtulamadığı, bu uyduların kararlı olmayan bu yörüngesi sebebiyle, bir süre sonra, atmosfere girerek yanacağı duyuruldu…

Bilim İnsanları Güneş Rüzgarlarının, yeterince güçlü olmaları halinde, Dünya atmosferinin üst katmanında ‘jeomanyetik’ etkiye, kısaca, Dünya atmosferinde şişmeye yol açtığını söylüyor. Bu şişme de, Dünya atmosferinin dış katmanlarındaki yoğunluğun artması demek…

Haliyle, uyduların yerleştirildikleri yörünge planlanandan/hesaplanandan daha yoğun olunca, uyduların maruz kalacağı atmosfer sürüklemesi artarak, uydunun yörünge hızının azalmasına yol açar… Bu hız azalması da uyduların yörüngelerinde Dünyaya daha fazla yaklaşmalarına yol açar… Bu yaklaşma, neticede spiral bir harekete dönüşerek, uyduların atmosferin daha derinlerine dalmaları sonucunu doğurur..

Daha derine doğru bir yörünge daha fazla atmosfer sürüklemesi demek… Sonunda, uydunun fazla ısınarak, atmosferde yanmasına yol açacak bir süreç…!

A SpaceX Falcon 9 rocket launches 49 Starlink internet satellites into orbit from Pad 39A of NASA's Kennedy Space Center in Cape Canaveral, Florida on Feb. 3, 2022.

Elon Musk, firması SpaceX’in geliştirdiği Falcon 9 Roketiyle, Dünya yörüngesine uydular da yerleştirmekte…

Starlik adı verilen ve Internet İletişiminin Dünya genelinde erişilebilir kılınmasını amaçlayan bu proje kapsamında, SpaceX bugüne kadar 1800 uyduyu yörüngeye yerleştirdi…

Bu uyduların sayısının 42,000’lere ulaştırılması hedeflenirken, astronomlar da, bu uyduların ışık yansıtmalarının Dünyadan gerçekleştirilecek gökyüzü gözlemlerini-ışık kirliliğine yol açarak-zorlaştıracağını söylemekte…!

Bu dönemde, ‘Bırakınız Yapsınlar’ konseptiyle, hızla gelişmekte olan uzay/uydu çalışmalarında böyle sürprizlerle de karşılaşılmakta…!

Yaşanan bu olay ne derece sürprizdi…?

Herhalde, Bilim İnsanları, Güneş Rüzgarlarının Dünya atmosferiyle etkileşimini yeterince önceden bilmekteydi…; muhtemelen, Elon Musk’ın etrafındaki bilim İnsanları da…

Dünya atmosferinin ‘pratik amaçlar için’ sınırı 100 kilometre olarak bilinse de, gerçekte bu sınır 400+ kilometre kadar uzaklara/yükseğe uzanmakta…

Bilim İnsanları, Dünya yakınına ulaşan yoğun Güneş Rüzgarlarının, Dünyanın Manyetosferinde oluşan akımları ve plazmayı hareket ettirerek, Dünyanın üst atmosferinde ısınmaya yol açtığını, bu ısınma etkisiyle şişen atmosferin yoğunluğunun mini-uyduların dolanacağı yörünge bölgesine ulaşabildiğini söylüyor…

30 Ocak 2022’de meydana gelen bir Güneş Patlaması (Güneş Rüzgarı) 4 Şubat 2022’de Dünyaya ulaşmıştı…

SpaceX, 49 uyduyu önce, Dünyaya en yakın konumu 210 kilometre olan ‘geçici’ bir yörüngeye yerleştirdi…

SpaceX, bu uyduları, bir arıza meydana geldiğinde, kolayca imha edilebilmeleri için, Dünyaya yakın yörüngeye yerleştirmekte… Daha sonraki aşamada, bu uydular, itici motorları sayesinde, sürekli-görev yörüngelerine yükseltilmekte…

4 Şubat 2022 günü meydana gelen olay, Güneş Patlamalarının ne zaman meydana gelebileceğinin bilinememesinden kaynaklandı… Herne kadar Güneş patlamaları bu amaçla tasarlanmış başka uydular tarafından ve sürekli olarak izlenmekte ise de, Güneş Rüzgarlarının Dünya-yakınına ulaşma (nispeten) kısa-süresi, uyduların kurtarılmasına yetmeyebiliyor…

SpaceX, Starlik Projesi kapsamında, 2019’dan beri İnternet Uydularını yörüngeye yerleştirmekte…

(*’Bap’olursun…: Eşimin, Oğlumuzun elini kızgın sobaya değdirmemesi için bir uyarısıydı…)

Yararlanılan Kaynak:

https://www.space.com/spacex-starlink-satellites-lost-geomagnetic-storm

(GÜNÜN SEÇİMİ…tanıdık bir müzik…!)

%d blogcu bunu beğendi: