İstanbul-Bostancı sahili açıklarında, 6 Eylül 2018’de, bir helikopter kazası meydana gelmişti…Meydana gelen bu kazada, (TC-HYU tescil numaralı/kodlu) helikopterin sahibi de olan, bir İş İnsanı hayatını kaybetmiş, Pilot ise yaralı olarak kurtulmuştu…
Dün, meydana gelen bu kazayla ilgili bir duruşma yapıldı…Bu duruşmada, Pilot tarafından yapılan savunma basında yer aldı…
Pilot, verdiği ifadesinde, kazadan hemen önce ‘Çaaaav’ diye bir ses duyduğunu, takiben de ‘Uçuş Kayıt Sistemi’nin devre dışı kaldığını söylemiş…(‘Elektrik kesilmesi arızası meydana geldi’ demek istemiş olmalı; biraz konu dışına çıkarak…)
‘Çaaaav’ sesi, genelde, alışık olunması gereken bir ses…; Şimşek çakmalarında birçok defa tanık olunabilecek bir ses…Uçuşun gerçekleştirdiği hava görüş şartlarının sınırlı olduğu bir ortamdı… Bu durum video kayıtlarından da açıkça görülmekte… Denize düşen/çarpan helikopter güçlükle görülmekte…! Pilotun, daha önce hiç duymadığını beyan ettiği bu ses, onun beyan ettiği uçuş tecrübesiyle pek bağdaşır görünmedi… ! (Pilot, bu sesin helikopterden geldiğini ima etmiş olmalı..; bir çarpma, mekanik kopma/kırılma sesi…gibi…)
Pilotun ifadesinde dikkati çeken bir başka husus, Pilotun, Yolcusunun ‘uçuşla ilişkili statüsü’ hakkındaki çelişkili beyanları…!
Pilot, bir taraftan, bu ‘Mal Sahibi ve Uçuş Meraklısı’ yolcunun, bu (iki motorlu) helikopteri kullanabilmek için ‘Lisans’ almaya çalıştığını beyan ederken, diğer taraftan, bu ‘Mal Sahibi’nin bu helikopterle-bir Pilot olarak-uçma hakkının mevcut olduğunu söylemiş/ima etmiş…!
Pilotun bir başka ifadesi, kaza anında Pilot (sol) Koltuğunda kendisinin oturmakta olduğu ve helikopterin kumandasının kendisinde olduğu hususu… Anlaşıldığı kadarıyla, Pilotun bu ifadesi, Bilirkişi Raporuyla-pek-uyuşmamış…!
Pilot, tali bir beyanında, ‘İki motorlu helikopterlerin ticari uçuşlarda sevk ve idaresi iki kaptan tarafından gerçekleştirilir.’…demiş. Böyle bir beyanı-ilk defa-duyduğumuzu belirtmekle yetinelim…!
Pilot, bir başka beyanında, satılması düşünülen bu helikopterle son uçuşu ‘Mal Sahibinin’ yapmak istediğini belirtmiş…Pilot da, ‘Mal Sahibinin’ bu helikopteri ‘kısa veya uzun bir süre’ uçurmasına izin vermiş…! Aslında, Pilotun bu beyanı pek çok (olası) sorunun da cevabı olmakta…!
Pilotun, hava durumunun/görüş mesafesinin uygun olduğunu vurgulamak için, ‘Silecek dahi çalıştırmadık’ şeklindeki beyanı da dikkate değer…Bu beyanının (hava durumunun), kaza mahalline ulaşan Tekne Kaptanlarından teyidi, herhalde, zor olmamıştır…! Bölgedeki hava durumunun nasıl olduğu ve değişip değişmediğinin teyidi de, herhalde ve kolayca, yapılmıştır…
Pilotun, ‘Çaaaav’ sesini duymasından sonra, ‘Kayıt Cihazlarının’ devre dışı kaldığı hususundaki beyanının teyidi de, herhalde, mümkün olmuştur… Ancak, Pilotun ‘Kayıt Cihazları’nı neden vurguladığı hususu, ayrıca, dikkati çeken bir başka husus… (Bu helikopterde bir ‘Kokpit Ses kaydedici’ mevcut muydu, çözümlenebildi mi…bilemiyoruz…)
Pilotun beyanından, ayrıca, ‘helikopterin düşüşe geçtiğini’ net olarak farkedemediği anlaşılıyor… Pilotun dokuzbin uçuş saatlik uçuş tecrübesiyle yan yana konulduğunda, oldukça ilginç bir beyan…
Videodan, helikopterin deniz yüzeyine yaklaşık 45-60 derecelik bir açıyla yaklaştığı (alçaldığı) görülüyor… Kısaca, Pilotun beyanındaki gibi, bir ‘yerin dibine çarpma’…durumu görülmüyor…!
Pilot, yaralanma sebebiyle Hastanede kalış süresini vurgularken, sanki, ‘yeterince bedel ödedim…; ölümden dönenlere, ayrıca, ceza verilemez/verilmemeli’…demek istemiş…!
*
Davanın görülmesine devam edilecek…
Bu kaza, (Helikopter) Uçuş Emniyeti eğitimlerinde ‘ders olarak’ okutulmasında fayda olacak bir ‘kaza süreci’ olarak görünüyor…
Umarız kıymeti bilinir…
Yararlanılan Kaynak: