MU5735 uçuş kazası aydınlanıyor…(mu?) (MU5735 flight crash gets illuminated…?)

Uçuşun son iki dakikasındaki yükseklik değişimi.(Kaynak: scmp.com)

Güncelleme 3:

26 Mart 2022’de yapılan açıklamada, uçağın daha önce bulunduğu duyurulan ince-uzun parçasının bir Kanat Ucunun (Winglet) firar (arka) kenarına ait olduğunun belirlendiği duyuruldu… (Bu parçanın kopması uçağı dalışa geçirecek bir durum/olasılık olmayıp, bu parçanın, uçağın dalışta hızlanması sebebiyle, kopmuş olması daha kuvvetli olasılık…!)

Yine, bu parçanın bulunduğu bölgede ikinci bir parçanın daha bulunduğu ve bu yeni parçanın uçağın hangi kısmına ait olduğunun belirlenmesine çalışıldığı da duyuruldu…

Güncelleme 2:

Beşinci Basın Toplantısında, uçağın bazı parçalarında ‘uçuşta yangın’ (?) izi belirlendiği açıklandı. Ancak, bu delilin, başka parçalarla desteklenip desteklenmeyeceği, henüz, bilinmiyor…!

Diğer bir açıklama, enkazdan bulunan Uçuş Veri Kaydedicisi Hafıza Yongasında (Chip) ileri derecedeki hasar sebebiyle, bu parçanın, veri indirme teşebbüsünden önce, onarım için imalatçı firmaya gönderileceği söylendi. Bu da, çalışmaların bir süre daha zaman gerektireceği anlamına gelmekte…

http://avherald.com/h?article=4f64be2f&opt=0

……………………

Güncelleme:

CAAC (Çin Havacılık Kazaları İnceleme Kurulu) 24 Mart 2022 günü gerçekleştirdiği dördüncü Basın Toplantısında, kazaya uğrayan uçağa ait olan, 1300 cm x 10 cm boydaki bir parçasının enkazdan 10 kilometre kadar uzakta bulunduğunu duyurdu…!

Bu parçanın, uçağın dalışından önce mi, yoksa dalış başladıktan (uçak hızlandıktan) sonra mı koptuğu henüz bilinmiyor.. (Gerçi, bu parçanın kırık yüzeylerinin metalurjik incelemesiyle (kırık-kesit analiziyle) bu soruya kısa sürede cevap bulunabilir…)

Uçağın bulunan Uçuş Veri Kaydedicisi Hafıza Ünitesinin sağlıklı veri sağlayıp sağlayamayacağı husus ise henüz net değil…

http://avherald.com/h?article=4f64be2f&opt=0

…………………………………………

South China Morning Post’ta bugün yayımlanan bir haberde, uçağın alçalma/dalış profiline dikkat çekildi…

Uçağın 29100 fitten başlayan ani dalışından sonra, 7425 fite alçalışını takiben, bir miktar yükseklik kazanmış, ancak, tekrar dalışa geçerek yere çarpmıştı…

Bu alçalma grafiğinden, Pilotun/Pilotların uçuş kumanda sisteminde beklenmedik şekilde ortaya çıkan (mekanik kırılma, bilgisayar arızası, hatalı kumanda,…) hatalı/zararlı kumandayı engellemek/düzeltmek için bir mücadele içinde oldukları şeklinde yorumlandı…!

Şüphesiz, enkaz bölgesinde bulunan ‘Turuncu Kutu’ (Kutular)’dan sağlıklı bir veri elde edilebilirse, gerçekler kısa sürede ortaya çıkarılabilir…

Yararlanılan Kaynak:

%d blogcu bunu beğendi: