SSLV’nin 6 Ağustos 2022’deki fırlatılışı. (Kaynak: ISRO; space.com)
Hindistan’ın 6 Ağustos 2022’de fırlattığı küçük roketi SSLV (Small Satellite Launch Vehicle) üzerindeki uyduları planlanan yörüngeye ulaştıramadı…!
Mike Wall’ın space.com’da dün yayımlanan haberinde, bu roketin taşıdığı iki uydunun uygun yörüngelere yerleştirilemediği duyuruldu… Bu uydular ‘kötü yola’ düştü…!
SSLV’nin bu ilk uydulu-fırlatılışında, meydana gelen bu başarısızlığa bir sensör arızasının sebep olduğu söylendi…
34 metre yükseklikteki bu taşıyıcı roketin ‘Satish Dhawan Space Centre’den (Güneydoğu Hindistan kıyısında) önceki Cumartesi, gece yarısına doğru gerçekleştirilen fırlatılışından sonra, bu taşıyıcı roketin katı yakıtlı ilk üç kademesi beklendiği şekilde çalışırken, sıvı yakıtlı dördüncü kademesi bir sensör arızası sebebiyle, çalışmasını beklenenden daha erken durdurdu…; ISRO (Indian Space Research Organisation ) adına yapılan açıklamada böyle söylendi…
Bu sensör arızası da, uyduların birer ‘çember’ yörünge yerine Dünyaya en yakın konumu 76 kilometre olan ‘eliptik’ yörüngelere yerleştirilmelerine yol açtı…! Haliyle, bu fazla yakınlık uyduların atmosfere girerek yanmalarına yol açtı…!
Bu fırlatış başarılı olsaydı, yörüngeye 135 kg kütleye sahip, EOS-02 Dünya-Gözlem uydusu ile çok daha küçük bir uydu yerleştirilecekti…
Sadece 8 kg kütlesi olan ikinci uydu AzaadiSAT, kız öğrenciler tarafından tasarlanmıştı… Amatör Radyo İşleticileri için iletişim sağlamanın yanında, yörüngedeki iyonize-radyasyon ölçümlerini de yapacaktı…ayrıca, bir ‘Özçekim’ (Selfie) Kamerasıyla’ birlikte…
ISRO’dan yapılan açıklamada, SSLV’nin ‘alçak’ Dünya-yörüngelerine, kütlesi toplamı 500 kg kadar olacak yükleri yerleştirmek için tasarlandığı söylendi…
ISRO daha büyük kapasiteli ‘Fırlatma Sistemleri’ (Taşıyıcı Roketler) de geliştirmekte…
Yararlanılan Kaynak: