
‘Yıldız’ HP 65426b’nin yörüngesinde öte-gezegen. (Kaynak: NASA/ESA/CSA, A Carter (UCSC), the ERS 1386 team, and A. Pagan (STScI))
Jonti Horner, space.com’da dünyayımlanan haberinde, JWST ile bir öte-gezegenin ilk (nispeten net) görüntüsünün elde edildiğini duyurdu…!
JWST’nin gözlemlerine başlamasından önce, başka gözlem uydularıyla/uzay teleskoplarıyla birçok öte-gezegen çok daha net bir şekilde görüntülendi… Bu haberi/görüntüyü ilginç kılan şey, JWST ile belirlenen ilk (net) öte-gezegen olması…
Bugüne kadar 5084 öte-gezegen belirlendi…! Ancak, fotoğraflanabilenlerin sayısı henüz bir düzineyi geçmemekte… Bu öte-gezegenlerin bir çoğu yıldızlarının yaptığı (daha doğrusu, gezegenin yıldızına yaptırdığı) ‘erik dalı oynaması’ (hareketi !) ile belirlendi…!
Yıldız HR 8799, dört dev gezegeni ile birçok defa görüntülenerek, bu gezegenlerin yörünge hareketini de gösteren bir videosu yapıldı…
Jüpiterin birçok katı büyüklükte kütlesi olan, ayrıca, bulut katmanlarının sıcaklığı 1200 derece ‘C’yi bulan bu öte-gezegen HIP 65426b, yıldızdan (Yıldız: HIP 65426) 92 AU (Dünya-Güneş mesafesi) uzakta bir yörüngede dolanmakta…Bu gezegenin çapı ise Jüğiterin çapının %92’si kadar…
JWST ile, çok daha net ve ilginç öte-gezegen görüntülerinin alınması da beklenmekte…
Yararlanılan Kaynak:
https://www.space.com/jwst-space-telescope-first-exoplanet-image-what-we-learn
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.