NASA’nın aracı DART, 26 Eylül Pazartesi günü, bir asteroidin uydusuna çarpma teşebbüsünde bulunacak…; amaç, araç çarptırarak, bu gök cisminin yörüngesinin değiştirilip değiştirilemeyeceğinin testi…!
Meghan Bartels’in space.com’da dün yayımlanan haberinde, gerçekleştirilecek bu testin Hubble ve JWST teleskoplarıyla da izlenmeye çalışılacağı duyuruldu…

DART aracının uydu-asteroid Dimorphos’a yaklaşma anı (sağda). Yakındaki gök cismi ise asteroid Didymos. (Temsili) (Kaynak: NASA/Johns Hopkins APL; space.com)
NASA, DART (Double Asteroid Redirection Test) görevini, gelecekte Dünyaya çarpma tehlikesi yaratacak asteroidlerin/ çok büyük gök taşlarının yörüngelerini değiştirerek, bu çarpışmayı önlemenin mümkün olup olamayacağını anlamak için gerçekleştirecek…!
Bu çarpışma, DART aracının beraberinde götürdüğü bir mini ‘izleme aracı’ (cubesat) tarafından da (nispeten yakın mesafeden) görüntülenmeye çalışılacak…
Bu çarpma-olayı, Hubble ve JWST’nin yanında, halen asteroid Lucy ile buluşma yolunda ilerleyen araç ‘Lucy’ tarafından da görüntülenmeye çalışılacak…!
NASA, DART aracını Kasım 2021’de yol çıkardı… Hedefteki asteroid-ikilisi (büyüğü) Ddymos ve Dimorphos idi… Dimorphos, Ditymos’un etrafında (gerçekte, ortak kütle merkezi etrafında) 11 saat 55 dakika süren bir periyodla dönmekte/dolanmakta…
DART aracının hedefine çarpması 26 Eylül Pazartesi günü gerçekleşecek…Bu çarpışmada, haliyle, hedefteki gökcisminin parçalanması beklenmiyor…Yine de, bölgesel bir patlama, ışıma ve toz bulutu oluşması gerçekleşecektir… Bu çarpışmayı izleyecek teleskoplarla, ancak, bu çarpma-ışıması belirlenebilir…
Halen bu asteroid-ikilisi ortak yörüngeleri dikkate alındığında Dünya için bir tehdit oluşturmamakta…Dolayısıyla, bu çarpmadan sonra, Dünyaya bir ‘Göktaşı Yağmuru’ yağmayacak…! Bu ‘çarpma’ için bu asteroid-ikilisinin seçilmiş olması yörüngesinin Dünyaya nispeten yakın olmasından, kolay erişilebilir olmalarından…; kısaca, bu projenin sınırlı maliyetinden…
DART’ın bu çarpışmayı görüntülemek için beraberinde götürdüğü ‘Küp-Uydu’ (CubeSat) LICIA Cube bu ayın başında tasiyıcı araçtan (DART) ayrılarak gözlem noktasına yönelmişti…!
Avrupa Uzay Ajansının (ESA) bu asteroidde oluşacak hasarı incelemek için, 2026 sonunda, ayrıca, ‘Hera’ adında bir araç göndermeyi planladığı da duyuruldu…
Aracın bu asteroide çarpması 27 Eylül Pazartesi, sabaha karşı (TSİ: 2:14’te) gerçekleşecek…
NASA’dan yapılan açıklamada, gerek Hubble’nin (yörüngesinde bulunduğu pozisyon itibariyle) ve gerekse JWST’nin (arka plandaki yıldızlara göre ayarlanma ihtiyacı sebebiyle) bu çarpışmayı canlı olarak görüntüleyemeyeceği söylendi… Haliyle, bu çarpışmayı canlı olarak izlemek, sadece, LICIA Cube ile mümkün olabilecek…Yine de, onun görüntülerinin de izleyiciyle paylaşılması biraz zaman alabilir…!
Lucy ile alınacak görüntülerden de (uzakta olması sebebiyle) fazla bir şey beklenmemeli…!
DART uçuşu, nispeten sakin geçen ‘uzay araştırmalarının’ bu dönemine bir (ışık) renk katabilir…!
Kısaca, bu görev uçuşu ve sonuçları izlenmeye değer…!
Yararlanılan Kaynaklar:
https://www.space.com/dart-asteroid-impact-space-telescope-observations
https://www.space.com/hera-asteroid-mission-nasa-dart-impact-aftermath
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.