DART çarpması… beklenen yörünge değişikliğine yol açtı… (DART impact changed asteroid’s orbit forever…!)

Dimorphos’un, çarpmadan sonra, Hubble Uzay Teleskobuyla görüntüsü. (Çarpma etkisiyle uzaya saçılan taş ve tozun oluşturduğu, 10,000 kilometre uzunluktaki kuyruk.) (Kaynak: NASA/ESA/STScI/Hubble; space.com)

NASA’nın aracı DART küçük asteroid (moonlet) Dimorphos’un yörüngesinde değişime yol açabildi mi…?

Meghan Bartels, space.com’da dün yayımlanan yazısında bu soruyu cevapladı…

NASA’nın asteroid-ikilisine gönderdiği DART aracı, 26 Eylül 2022 günü, asteroid-ikilisinin (Didymos-Dimorphos) 160 metre boydaki küçük üyesi olan Dimorphos’a ‘kasten’ çarparak, bu gök cisminin yörüngesinde bir değişim teşebbüsünde bulunmuş, meydana gelen çarpışma esnasında uzaya sacilan asteroid ve uzay aracı tozları/parçalarının yansıttığı güneş ışığı (ışıması) JWST, HST ve başka araçlarla da görüntülenmişti…

Barthel, bu haberinde, gerçekleştilen bu çarpışmanın asteroidin yörüngesi üzerinde yarattığı etkinin gezegenbilimcilerin beklediğinden büyük olduğunu söylüyor…!

DART projesindeki bilim insanları, DART aracının gerçekleştirilecek bu çarpmasıyla, Dimorphos’un yörünge periyodunda, en az, 73 saniyelik bir kısalma (küçülme) beklemekteydi… Bu kısalma, on dakikayı kadar da bulabilirdi…

Araştırmacıların, gerçekleştirilen gözlemlerden ve yapılan hesaplamalardan sonra, Dimorphos’un 12 saati 55 dakikayı bulan yörüngede dolanım süresinin 32 dakika kadar kısaldığını hesapladığı duyuruldu…Bu, DART uçuşunun beklenenden çok daha başarılı olduğu anlamına gelmekte…! NASA, elde edilen bu bilgiyi dün gerçekleştirdiği bir Basın Toplantısında da açıkladı…!

DART aracı, Dünyadan 11 milyon kilometre uzakta dolanan bu gök cismine saatte 23,760 kilometre hızla (karşıdan) çarptı…

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) Didymos ve Dimorphos’u daha detaylı incelemek için, 2024’te, HERA adında yeni bir araç göndermeyi planlamakta…!

Yararlanılan kaynak:

https://www.space.com/nasa-dart-asteroid-impact-orbit-change-success

%d blogcu bunu beğendi: