
Bir İç Sistem asteroidi. (Temsili) (Kaynak: Image credit: DOE/FNAL/DECam/CTIO/NOIRLab/NSF/AURA/J. da Silva/Spaceengine; space.com)
Tereza Pultarova, space.com’da dün yayımlanan yazısında, Güneş ışınlarının sakladığı yeni bir asteroidin belirlendiğini duyurdu…!
Bu asteroidin yörüngesi Dünya yörüngesinin içinde…; Venüs’ün yörüngesine yakın…
Dünya yörüngesinin iç / Güneşe yakın tarafında dolanan asteroidler, Güneş ışınlarının gözlem yapmayı zorlaştırması sebebiyle, belirlenmesi zor olanlar… Yakın zamana kadar bunlardan sadece 25 adedi belirlenebilmişti… Astronom Scott S. Sheppard (Earth and Planets Laboratory of the Carnegie Institution for Science; ABD) böyle söylemiş…
Astronomlar, belirlenen bu asteroidin yörüngesinin, bir gün, Dünya yörüngesiyle kesişebileceğini söylüyor…!
Belirlenen bu asteroid 1.5 kilometre boyda ve, son sekiz yılda belirlenen en büyük (iç) asteroid…
Astronomların bu gök cismini ‘Gezegen öldüren’ (Planet killer) olarak adlandırması büyüklüğünden… Dünyaya çarpması durumunda (mevcut !) tüm ‘Dinozor’ları yok edebilecek bir sonuç doğurabilecek potansiyele sahip olmasından…
2022 AP7 olarak kaydedilen bu gök cisminin belirlenmesinin gecikmiş olması, çok pahalı ve Güneş ışınlarının kızılötesi ışımasına karşı çok hassas olan teleskopların Güneş bölgesine çevrilememesi sebebiyle..!
Bu sitede zaman zaman örnek verdiğimiz Chelyabinsk asteroid-parçasının, Dünyaya çarpmasından önce belirlenememiş olması da, yön olarak Güneş tarafından (ve gündüz) gelmiş olmasındandı… Sadece 20 metre kadar boydaki bu gök cisminin atmosferde parçalanmasıyla oluşan ‘ses patlamalar’ (sonic boom) yol açtığı birçok yaralanma ve hasarın yanında, birkaç bin kişiyi de fazlasıyla korkutmuştu…
Bu bölgeden gelebilecek gök taşları, DEC kamerasıyla (Dark Energy Camera; Cerro Tololo Inter-American Observatory; Şili) ile ve her gün (gündoğumu-günbatımı) alaca-karanlıklarda, günlük toplam 20 dakika süreyle gözlenmekte…
Bugüne kadar, bu Teleskopla yapılan gözlemlerle, boyu bir kilometreyi aşan iki asteroid belirlendi…; Sheppard böyle söylemiş…!
Sheppard, bu İç Bölgedeki asteroidlerin belirlenememiş olmasının bir sebebinin de, Dünyaya fazla yaklaşmayan (emniyetli) yörüngelerde dolaşmakta oluşları olduğunu söylemiş…
DEC ile belirlenen diğer bir gök cismi olan 2021 PH27, bugüne kadar belirlenen Güneşe-en-yakın asteroid… Astronomlar, bu gök cisminin Güneşe çok yakın dolanması sebebiyle, Genel Görelilik etkilerini, Güneş Sistemindeki diğer cisimlere kıyasla, en büyük seviyede gösterdiğini söylüyor…
Bu etki, gök cisimlerinin Güneş etrafında dolandıkları yörüngelerinin de, birer katı cisim gibi, Güneşin etrafında, ayrıca, (bir pervane pali-yarım pervane gibi) dolanmasına yol açar…
Bu durum da, bu kapsama girecek gök cisimlerinin yörüngelerinin başka gök cisimlerine (Dünyaya) yaklaşmalarına da yol açabilir…! (Şüphesiz, bu açısal-yörünge-kayması hesaplanabilmekte ve gerçekleşmesinin uzun yıllar gerektirdiği de bilinmekte…!)
Kısaca, 2021 PH27 ve 2021 LJ4, bu açıdan, şimdilik tehlike yaratmamakta…
Yine de, astronomların her şeyi bildikleri…, her şeyden haberdar oldukları söylenemez…
Yararlanılan Kaynak:
https://www.space.com/dangerous-asteroid-discovered-in-sun-glare
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.