Yangın Söndürme Helikopteri …neden düştü…? (Why…Firefighting Helicopter crashed…?)

Rusya’ya ait bir Yangın Söndirme Helikopteri (KA-32A), Marmaris’te meydana gelen Orman yangınına müdahale için, 21 Eylül 2022 günü Kastamonu’dan Marmaris’e doğru gerçekleştirilen uçuşta , Denizli’nin Çardak ilçesi (Çardak Hava Meydanı) yakınında düşmüştü…

Meydana gelen bu kazada, bu helikoperde bulunan yedi personelden (Rus) ikisi hayatını kaybetmiş, iki kişi de ağır yaralanmıştı…

KA-32A (deposu suyla doluyken) Maksimum Kalkış Ağırlığı 11,000 kg olan bir hava aracı… Bu hava aracı, 6000 fit yükseklikten, 1,135 km’lik bir mesafeye uçabilmekte… Ayrıca, Yakıt Tankları ‘sızıntı-önleyici’ (delinmeye dayanıklı; self-sealing) özellikte…

Enkaz mahalli.

Meydana gelen bu kazada, ifade verebilecek şekilde hayatta kalanlar olduğundan hareketle, bu kazanın neden/nelerden dolayı meydana geldiği hususunda, Kaza İnceleme Ekibinin elinde yeterli bilgi mevcuttur…diye düşünüyoruz…

Ancak, geçen bir-ayı aşkın sürede, bu kazanın neden meydana gelmiş olabileceği hususunda gerek iç ve gerekse dış basında bir bilgi yayımlanmadı…; bu kazanın meydana geldiği günkü yayımların dışında…!

Meydana gelen bu kaza hakkında delil niteliği taşıyabilecek birkaç husus:

*Kastamonu-Çardak arası uçuş mesafesi. Bu helikopterin menzilinin (kalktıktan sonra gidebileceği en uzun mesafenin) 1150 kilometre kadar olduğu biliniyor. Tabi, Yakıt Tanklarının/Depolarının tamamen doldurulmuş olduğu varsayımıyla… Kastamonu-Çardak arası da, kuş uçumu 550+ kilometre kadar… Kısaca, ilk bakışta, bu helikopterde, uçuş esnasında yakıtın bitmiş olması bir olasılık gibi görünmüyor…

*Ancak, bu kazanın meydana geldiği gün, Haber Kaynaklarının birinde (aşağıda verildi) dikkati çeken bir bilgi/iddia mevcuttu…: Hatırladığımız kadarıyla, bölgedeki bir Çoban’a dayandırılan bu bilgiye göre, pilotlar bu helikopteri, YAKIT İKMALİ İÇİN, Çardak Hava Meydanına indirmeyi planlamışlardı. Kısaca, bu hava aracında Çardak’tan daha ileriye uçuş için yeterli yakıt mevcut olmayabilir…! (Şüphesiz, Emniyet faktörleri de dikkate alınarak, pilotların hava aracına alacakları yakıtı bu şekilde planlamaları normal ve zaman zaman yapılan bir uygulama…; ‘gereksiz bir ağırlığı’ taşımamak için… Ancak, burada ‘kritik’ husus, ‘Emniyet Faktörü/Limitler dikkate alınmak ve Havacılık Kurallarına uyulmak kaydıyla…!)

*Fotoğraflardan dikkati çeken bir husus,arazi nispeten kuru otla kaplı olduğu halde, bu helikopterde ve çevresinde bir yangının çıkmamış olması/görünmesi…! Bu durum da, ‘acaba, düşme anında, bu hava aracında yangın çıkarmaya yetecek kadar yakıt mevcut değil miydi’… sorusunu akla getirmekte…! (Yakıt Depoları/Tankları ‘sızıntı-önleyen tipte’ olmasına rağmen…)

Kamov KA32A…güzel günlerinde…!

Dikkati çeken diğer bir husus, ‘bu kazanın neden meydana geldiği hususunda’, özellikle de, İç Basında bir ‘Haber Takibi’nin yapılmamış olması… En azından, İnternette durum böyle görünüyor…!

*

Ölenlerin Yabancı Uyruklu olması…, bu Helikopterin bize ait olmaması…mı bu ‘tavra’ sebep olmakta…?

Ölen bu insanlar, herne kadar ‘para karşılığında görev yapıyor olsa da’, Bizim Ormanlarınızın’ daha fazla-yanmaktan korunması için, kısaca, Bizim İçin bu görevleri yapmaktaydı…!

Göründüğü kadarıyla, insanlarımızı kaybettikçe, ‘insanlık duygumuzu’ da (biraz) kaybediyoruz…gibi görünüyor…!

Bu sitede sık sık vurguladığımız bir hususu tekrar ifade edelim…:

‘Yen içinde tutulacak Kırık Kolların’ başka Kazaların önlenmesine bir faydası olamaz…!

Yararlanılan Kaynak:

https://www.ntv.com.tr/turkiye/denizlide-yangin-sondurme-helikopteri-dustu-2-olu-5-yarali,_0hmdjQWNkWN-192PFXYvA

%d blogcu bunu beğendi: