Zhurong…iyi misin…? (Zhurong… are you OK…?)

Zhurung’un (mavi nokta) bulunduğu Mars-bölgesinin 2022’de ve 2023’te alınan üç görüntüsü. Bu görüntülerden (ortadaki ve sağdaki) bu Mars Gezgininin (Rover) 8 Eylül 2022-7 Şubat 2023 döneminde, bulunduğu konumu değiştirmediği görülüyor. (Kaynak: NASA/JPL-Caltech/UArizona; space.com)

Stefanie Waldek’in space.com’da bugün yayımlanan haberinde, Çin’in Mars yüzeyinde dolaşan aracı Zhurong’un yattığı ‘kış uykusu’ndan henüz uyanamadığı duyuruldu…!

Çin’in Mars yörüngesine gönderdiği Yörünge Aracı Tianwen 1, görevinin iki yılını başarı ile tamamlarken, Mars yüzeyine indirilen Gezgin Zhurong’un girdiği ‘Kış Uykusundan’ henüz uyanamadığı anlaşılıyor…! NASA’nın Mars yörüngesinde dolanan aracı Mars Reconnaissance Orbiter’in aldığı yüzey görüntülerinden bu durum ortaya çıkarıldı…

Zhurong (solda), ‘sıcak günlerinde’…! (Kaynak: Çin Uzay Ajansı)

Marsın kış mevsiminde hava sıcaklığı uzun süre, çok düşük sıcaklıklarda kalabildiğinden ve elektriğini Güneş Panelleri ile üreten Mars Gezginlerinde yeterli elektrik üretilemediğinden, bu araçlar, enerji tasarrufu zorunluluğu sebebiyle, ‘Kış Uykusuna sokulmakta…

Zhurong’un Aralık 2022’de bu kış uykusundan uyanması beklenmekteydi…; ancak, bu durum gerçekleşmemiş görünüyor…

Bu araçların Kış Uykularından çıkamamaları her zaman bir olasılık… Nitekim, NASA’nın Mars yüzeyine indirdiği Phoenix (sabit) aracı da, Kış Uykusundayken, elektronik kartlarının, aşırı soğuya dayanamayarak hasarlanması sebebiyle, kötü bir sonla karşılaşmıştı…!

Phoenix Lander (Temsili)

South China Morning Post’ta, Ocak 2023’te yayımlanan bir haberde, Zhurong’un, Çin’deki Yönetim Merkeziyle, henüz iletişim kurmadığı duyurulmuştu… Bu durumun bugüne kadar devam ettiği anlaşılıyor…!

NASA’nın Mars yüzeyinde dolanan ‘Nükleer-enerjili’ araçları Cruosity ve Perseverance ise, bu soğuk ortamdan etkilenmeden çalışmalarını sürdürmekte…

Zhurong’un çalışmalarına başlayabilmesi için, çevre/ortam sıcaklığının en az 15 santigrad dereceye yükselmesi gerekmekte… Aracın harekete geçememesinin, bir arızadan ziyade, ortam sıcaklığının beklenenden düşük olmasından kaynaklanmış olabileceği de söylenmekte… Bu, aracın, bir süre sonra, çalışmalarına başlayabileceği anlamına da gelmekte… Haliyle, aracın Güneş panelleri üzerinde aşırı miktarda toz birikmemişse ve biriken toz da Mars rüzgarlarıyla süpürülebilirse…!

Zhurong aracı, çalışmalarına devam edemeyecek olsa bile, halen, başlangıçta üç ay olarak planlanan çalışma/araştırma süresini üç kat kadar aşmış, kısaca, başarısını fazlasıyla kanıtlamış durumda…

Çin’lilerin üzülmelerine gerek yok…!

Yararlanılan Kaynak:

https://www.space.com/mars-reconaissance-orbiter-zhurong-rover-images

Bir Cevap Yazın

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogcu bunu beğendi: