Yeni bir…’Hayal Kırıklığı’…olabilir…mi ?(Approaching Comet Predicted to Shine Brighter Than Stars in The Sky…?)

Kuyrukluyıldız McNaught, 2007’de, Güney Avustralya gökyüzünde göründüğünde, çıplak gözle, son elli yılda gözlenen (ve belgelenen), en güzel kuyruklu yıldız oldu. (Kaynak: John White Photos/Moment/Getty Images; sciencealert.com)

David Nield, sciencealert.com’da 7 Mart 2023’te yayımlanan haberinde, kuyrukluyıldız  ​​C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS)‘ın keşfedildiğini duyurdu…!

Ön hesaplamalara göre, bu kuyruklu yıldızın, Dünyaya en yakın konuma geleceği dönemde gökyüzünde görsel bir ‘şenlik’ sunması olası…!

Okuyucunun ‘erken sevinmesine’ yol açmamak için hemen belirtelim. Bu gök cisminin, yörüngesinin Güneşe en yakın noktasına 28 Eylül 2024’te, Dünyaya en yakın konuma da 13 Ekim 2024’te geleceği hesaplandı… Bu (olası) eğlence için, birbuçuk yıl kadar beklemek gerekecek…

Kısaca, bu gözlem için teleskop almayı ve/veya (serin gözlem geceleri için) battaniye örmeyi düşünecekler için yeterli zaman mevcut…!

Yine, fazla bir beklenti içinde olunmaması için ek bilgi: bu gök cisminin parlaklığının /magnitude 0.7 -(-0.2) civarında olacağı hesaplandı…; yıldızlar Betelgeuse (Orion Takımyıldızında) ve Antares (Scorpio Takımyıldızında) kadar… Bu parlaklığın (-)5’e kadar ulaşabileceği tahminleri de mevcut olsa da, astronomların, fazla heyecanlanarak, (genelde) abarttıkları ve yanıldıkları düşünüldüğünde, fazla hayalci olmamakta fayda var… (Kuyruklu yıldızlar, biraz, ‘Siyasetçilere’ (özellikle de Parti Başkanlarına) benzer…Ne zaman ‘parlayıp’ ne zaman ‘sönecekleri’ pek belli olmaz…! Son yıllarda keşfedilen kuyruklu yıldızlar-genelde-beklenen ‘gösterilerini’ yapamadı…!

Images showing comet C/2023 A3
Kuyruklu yıldızın ilk görüntüleri. (Merkezde) (Kaynak: Filipp Romanov/EarthSky; sciencealert.com)

Bu gök cisminin, Ekim (2024) ayı içinde, Hydra ve Crater Takımyıldızları içinde, gündoğumundan önce, gözlenebileceği hesaplandı…

Astronomlar, C/2023 A3’yı, Çin’deki ‘Purple Mountain (Tsuchinshan) Observatory’de, 9 Ocak 2023’te keşfetti… İzi bir süre kaybedilen bu gök cismi, daha sonra, 22 Şubat 2023’te, Güney Afrika’daki ‘The  Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System (ATLAS)’ teleskobuyla tekrar belirlendi…

Kuyruklu yıldız adlandırmalarında: Açık-yörüngeli kuyruklu yıldızlar için ‘C’ (kapalı yörüngeliler için P) harfi kullanılmakta… ‘A’ harfi ise, yılın ilk yarısında keşfedilmiş olduğunun işareti…; haliyle, takibeden numara da, o dönemde kaçıncı keşif olduğu…

Comet path chart
C/2023 A3’ün yörüngesi. Dünyaya-nispeten-yakın bir konumdan geçecek…; daha da kötü olabilirdi…! (Kaynak: (The University of Arizona/CCS/D Rankin; aciencealert.com)

Bu gök cisminin, halen, saatte 290,664 kilometre hızla yol almakta olduğu, yörüngesindeki bir dolanımını ise 80,660 yılda yapabileceği hesaplandı… (Yine de, Güneşe yaklaşan kuyruklu yıldızlarının, parçalanma olasılığının dışında, yörüngelerinde değişimlerin meydana gelebildiği de biliniyor…)

Bu gök cismi, halen, Satürn ile Jüpiterin yörüngelerinin arasında bir yerde bulunmakta… (Daha ötedeki (olası) kuyruklu yıldızları mevcut imkanlarla belirlemek pek mümkün olamıyor…)

Yeterince güçlü teleskop kullanacak ‘Amatörler’ bu gök cismini Haziran 2024’ten itibaren görmeye başlayabilecek… Astronomlar, Güneşe yaklaşma sürecinde, kuyruklu yıldızların parçalanarak (genelde olumsuz yönde) sürprizler yaratabildiğini de hatırlatıyor…

Bu gök cisminin, çıplak gözle gözlenebilmesi için, birbuçuk yıl kadar bir süre beklenecek olsa da, bu durum, gelmesi beklenecek bir şeyin mevcut olmamasından iyi…

Yararlanılan Kaynak:

https://www.sciencealert.com/approaching-comet-predicted-to-shine-brighter-than-stars-in-the-sky

Bir Cevap Yazın

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogcu bunu beğendi: