
Kahverengi-Cüce çifti CWISE J014611.20 050850.0AB’nin WISE (solda) ve DES ile alınmış görüntüleri. Soldaki düşük çözünürlüklü WISE görüntüsünde bu iki gök cismi tek bir cisim olarak görünürken, daha yüksek çözünürlüklü DES görüntüsünde, ışığı büyük oranda kızılötesi ışıma olan bu çift kırmızı olarak gösterildi. (Kaynak: WISE/DES/Softich et al; spacedaily.com)
Spacedaily.com’da 14 Ocak 2022’de yayımlanan bir haberde, Arizona Devlet Üniversitesinden bir astronom grubunun yeni bir Kahverengi Cüce çifti belirlediği duyuruldu… Bu keşfi önemli kılan husus, bu iki gök cisminin birbirinden, bugüne kadar bilinenden çok daha uzakta yer almış olmaları…!
Kahverengi Cüceler, kütlelerinin bilinen yıldızlardan daha küçük olması sebebiyle, yeterince kütleye sahip olmamasına bağlı olarak, çekirdeklerinde (merkezlerinde) nükller reaksiyon başlatamayan ve sürdüremeyen, yine de, kızılötesi ışıma yapabilecek kadar da sıcak olan gök cisimleri…
NASA’nın WISE ( Wide-field Infrared Survey Explorer) araştırması (Backyard Worlds: Planet 9 citizen science project) ile, bugüne kadar birçok Kahverengi Cüce belirlendi… (WISE Veri Tabanı üzerinden, halk-destekli bir Kahverengi Cüce, Düşük Kütleli Yıldız ve Güneşe Yakın Cisimler için bir araştırma programı)…
Adam Schneider (U.S. Naval Observatory, Flagstaff Station and George Mason University) bu gibi ‘ayrık’ gök cisimlerinin, ilk oluşum sürecinde, dış (gravitasyon) etki altında kalarak, birbirinden uzaklaştığını söylemiş…
Keşfedilen bu çift Dünyadan 130 ışık yılı uzaklıkta. Bu iki gök cismi arasındaki mesafe ise 129 AU (Dünya-Güneş mesafesi) kadar…; Plütün’un Güneşten uzaklığının üç katı kadar…!
Yararlanılan Kaynak:
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.