Lemmon
(Kaynak: José J. Chambó, skytelescope.com)
(Kaynak: Terry Lovejoy; erathsky.org; 4 Haziran 2020)
Deborah Byrd’ın, erthsky.org’da 5 Haziran 20020’de yayımlanan haberinde, Kuyruklu yıldız C/2016 U6’nın (Lemmon) yörüngesinin Güneşe en yakın noktasından (yine de, Güneşten 140 milyon km kadar uzaktan) 18 Haziran 2020’de geçeceği duyurulmuştu. Bu gök cismi, yörünge hareketi sebebiyle önce güney yarıküreden gözlenebildi. Bugünlerde hareketini kuzey yarıküre yönünde (günbatımından sonra) ve ufka yakın bir konumda sürdürmekte.
Hemen belirtelim, maalesef, bu kuyruklu yıldız da (kuzey yarıküreden) çıplak gözle gözlenemeyecek gibi; en azından bir dürbün gerekecek…!
‘C/2019 U6’ olarak kaydedilen Lemmon, araştırma projesi ‘Mount Lemmon Survey’ kapsamında 31 Ekim 2019’da keşfedilmişti. Bu gök cismi, yörüngesinin Güneşe en yakın konumundan (140 milyon km kadar uzaktan) 18 Haziran 2020’de geçti. Halen 7.0 kadirden (apparent magnitude), dürbünle gözlenebilmekte. Haziran ayı sonlarına doğru da, çıplak gözle gözlenebilmesi umulmakta. (En azından, gözlem için (ışık-kirliliğinden uzak) uygun ortamda bulunanlar şanslarını deneyerek, gözlerini de test etmiş olurlar. Çıplak gözle görelebilirlik limiti +5.0 kadir olarak söylenmekte… Sayı (+) ne kadar küçükse, cismin parlaklığı da o kadar artıyor demek…)
Bu kuyruklu yıldızın yörünge periyodunun 9000 yıl kadar olduğu hesaplandı. Bu geçişte göremeyecek olanların bir sonraki geçişini görebilmeleri biraz zor…!
Yararlanılan Kaynaklar:
https://wiki2.org/en/C/2019_U6_(LEMMON)
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.