Chandrayaan-2 Ay yörüngesinde (Temsili)
(Kaynak: Indian Space Research Organisation (ISRO); space.com)
Meghan Bartels’in space.com’da 21 Ağustos 2019’da yayımlanan haberinde, Hindistan’ın uzay aracı Chandrayaan-2’nin Ay yörüngesine başarıyla sokulduğu duyuruldu.
Chandrayaan-2’nin Ay’a yaklaşma yörüngesi
Bu aracın, başarılı olduğu taktirde, 6 Eylül 2019’da , üzerinde taşıdığı iniş aracı Vikram’ı Ay yüzeyine indirmesi bekleniyor. Aracın Ay yörüngesine sokulabilmesi (yavaşlatılabilmesi) için, frenleme roketini 29 dakika süreyle çalıştırması gerekti. Bu araç, 22 Temmuz 2019’da uzaya gönderilmişti.
Ay yüzeyine iniş teşebbüsünden önce, bu aracın yörüngesinin, iki-hafta sürecek bir süreçte, Ay yüzeyine yaklaştırılması ve kutuplardan geçecek bir konuma getirilmesi gerekecek.
Chandrayaan-2, iniş aracını Ay yüzeyine gönderdikten sonra, yörüngedeki dolanışını bir yıl süreyle sürdürecek. Bu süre içinde Ay yüzeyi araştırma ve ölçümlerini gerçekleştirecek.
Hindistan’ın Ay’a daha önce gönderdiği araç Chandrayaan-1 Ay’ın güney kutup bölgesinde, sürekli gölgede kalan kraterlerde su buzunun mevcut olduğunu belirlemişti.
İniş başarıyla gerçekleşirse, İniş aracı ve üzerinde götüreceği ‘Ay Gezgini’ iki hafta süreyle, Ay yüzeyinde çeşitli araştırmalar yapacak; fotoğraflar çekecek.
Bugüne kadar NASA (ABD), Rusya (Sovyetler) ve Çin Ay yüzeyine araç indirmeyi başardılar. Hindistan’ın bu başarılı üç ülkeye dahil olup olamayacağını Eylül başında öğreneceğiz !
İsrail’in Nisan 2019’daki Ay’a araç indirme denemesi başarısız olmuştu.
Yararlanılan Kaynaklar:
https://www.space.com/india-chandrayaan-2-moon-mission-enters-lunar-orbit.html
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.