SOHO ile belirlenen kuyruklu yıldız. (Çember içinde)
(Kaynak: NASA/ESO/SOHO; space.com)
Evet, bazı kuyruklu yıldızlar Güneşe ulaşabilir. Bu gerçekleştiğinde neler olabileceğini tahmin edersiniz. Bu kuyruklu yıldızların ‘kemikleri’ biraz ısınır…!
Chelsea Ghod’un, space.com’da, 16 Ağustos 2019’da yayımlanan haberinde, Güneşe ulaşan bir kuyruklu yıldız belirlendiği duyuruldu.
Bu sitenin sürekli okuyucuları, kuyruklu yıldızların ne olup ne olmadığı hususunda yeterince bilgi sahibi oldu. Yeni okuyuculara hatırlatmak gerekirse, kuyruklu yıldızlar, genelde, büyük miktarda buz içeren taşlı-tozlu (ve erimiş gazlı) gök cisimleri. Güneş tarafından ısıtıldıklarında bünyelerindeki donmuş gazlar serbest gaza dönüşerek kuyruğu oluşturur. Kuyruklu yıldızların, ayrıca, iyondan oluşan kuyrukları da mevcut olabilir.
Güneş, bu amaçla tasarlanıp gönderilmiş SOHO (Solar and Heliospheric Observatory) aracı tarafından sürekli gözlenmekte. Gerek SOHO ve gerekse, NASA’nın, STEREO (NASA Solar Terrestrial Relations Observatory) araçlarıyla gerçekleştirilen bu gözlemlerde, Güneş ışıma ve patlamalarının yanında, Güneşe ulaşan kuyruklu yıldızlar da, bir yan ürün / hizmet olarak gözlenebilmekte.
Güneşe fazlasıyla yaklaşmış bu gök cisimlerini, Güneşin çok yüksek parlaklığı sebebiyle, normal teleskoplarla gözlenemez; belirlenemez. Zaten, Güneş çevresinde teleskoplarla, özel tedbir almadan, gözlem yapmaya kalkışmak, göz sağlığı açısından, çok sakıncalıdır. Alınacak koruma tedbirleri de, bu yazıya konu olan yakın-kuyruklu yıldızların / gök cisimlerinin görüntülenmesini engeller !
SOHO ile alınan Güneş-bölgesi görüntülerinde, zaman zaman, kuyruklu yıldızlar da yakalanabilmekte; görüntülenebilmekte !
Bu gözlem ve belirleme gözlem uydularında mevcut olan Güneş-diskini perdeleme ekipmanı sayesinde mümkün olmakta. Kaynak yazıda, bu kapsamda görüntülenen son bir kuyruklu yıldız duyuruldu.
SOHO aracı tarafından belirlenen kuyruklu yıldızlar Kreutz (Kuyrukluyıldız) Ailesine ait. Burada tanıtılan kuyruklu yıldız Güneşe 15 Ağustos 2019’da ulaştı. (Şüphesiz, ‘ulaştı’ demekle, tamamen buharlaşıncaya kadar yaklaştığını kastetmekteyiz !)
Kreutz Ailesi kuyruklu yıldızlarının varlığı birkaç yüzyıldır bilinmekte. Bunlar 1880-1890 döneminde astronom Heinrich Kreutz tarafından, sistematik olarak, gözlendiğinden bu adla anılmakta. Bu kuyruklu yıldızların, tarih öncesi dönemde parçalanmış, büyük bir kuyruklu yıldızın parçaları olduğu sanılmakta.
Bugüne kadar, SOHO uydusuyla 2500 kadar kuyruklu yıldız belirlendi. Bunların çok büyük kısmı Güneşe fazla yaklaştığından buharlaşarak gaza dönüştü. Çok az bir kısmı ise, Güneşten yeterince uzak kalabildiğinden, Güneşe en fazla yaklaştıkları noktada madde kaybetmekle birlikte varlıklarını sürdürebildi. Kısaca, paçayı kurtarabildi.
Yararlanılan Kaynaklar.
https://www.space.com/comet-dives-into-sun-soho-august-2019-video.html