Beta Pictoris’in toz diski ve gezegenlerinin yeri (Temsili)
(Kaynak: spacedaily.com)
Spacedaily.com’da 20 Ağustos 2019’da yayımlanan bir haberde, Anne-Marie Lagrange başkanlığındaki bir grup CNRS (Fransa Ulusal Bilim Araştırma Merkezi) araştırmacısının (Institut de Planetologie et d’Astrophysique de Grenoble (CNRS/Universite Grenoble Alpes), 63 ışık yılı uzaklıkta ve 23 milyon yaşındaki yıldız Beta Pictoris’in yörüngesinde dolanan ikinci bir gezegenin varlığının belirlediği duyuruldu. Beta Pictoris’in yörüngesinde bir toz diskinin mevcut olduğu biliniyor.
Beta Pictoris, astronomların otuz yıldan beri gözledikleri bir yıldız. Bu yıldızı ilginç kılan şey gezegen sisteminin henüz oluşmakta olması.
Bu yıldızın ilk gezegeni olan bir gaz devinin, Beta Pictoris b’nin, doğrudan görüntüleme yöntemiyle keşfi 2009’da duyurulmuştu.
Araştırma grubu, ESO’nun Şili’deki gözlem aracı HARPS ile (ESO’s La Silla Observatory) on yıllık bir sürede toplanan gözlem verisini analiz ederek, Beta Pictoris c’yi endirek-yoldan belirledi.
Bu yeni gezegen de bir dev gezegen; Jüpiterin dokuz katı bir büyüklükte. Yıldızın etrafındaki yörüngesini, Güneş sistemiyle kıyaslandığında, Asteroid Kuşağı mesafesinden, 1200 günde dolanmakta. Beta Pictoris b ise, yıldızı 3.3 kat daha uzaktaki bir yörüngeden dolanmakta.
Astronomlar gerçekleştirdikleri bu keşifte ‘radyal hız ölçme metodu’nu kullandılar. Bu metod, gezegenin yıldıza uyguladığı gravitasyon etkisiyle, yıldızın bel sallamasına (belly dance; wooble) sebep olarak, yıldız ışığında hareket yönüne bağlı olarak, oluşan (Işıkta Doppler etkisi sebebiyle ) kızıla veya maviye kaymanın ölçülmesine dayanan bir yöntem.
Beta Pictoris, Güneşin iki katı büyüklükte bir yıldız.
Yararlanılan Kaynak:
http://www.spacedaily.com/reports/A_second_planet_in_the_Beta_Pictoris_System_999.html
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.